Denník N

Demokratickí politici idú proti duchu demokracie

Eduard Heger a Richard Sulík. Foto - TASR
Eduard Heger a Richard Sulík. Foto – TASR

Morálne dôvody, podľa ktorých je správne brániť demokratickú pevnosť pred nájazdmi autoritárskych barbarov čo najdlhšie napriek neschopnosti vládnuť s väčšinou, sú nedemokratické, a preto by mali byť považované za nemorálne.

Poslanci bývalej koalície zjavne nechápu, že je nerozumné aj nemorálne udržiavať vládu pri živote až do septembra bez ich dôvery. Lenže ako povedal americký spisovateľ Upton Sinclair: „Je ťažké niekoho prinútiť niečo pochopiť, ak jeho výplata závisí od toho, že to nechápe.“

Okrem výplat majú najmä poslanci okolo Eduarda Hegera ešte jeden dôvod, ktorý nahlas nepovedia: potrebujú čas na prestup od Igora Matoviča do iného výťahu, ktorý by ich vyviezol do ďalšieho parlamentu.

Je to síce pochopiteľné, ale stále je to nemorálne. Eduard Heger sa dva roky nedokázal odpútať od Matoviča a teraz potrebuje ďalší čas, aby – možno spolu s Mikulášom Dzurindom – stvoril nejakú skupinu, ktorá má pozbierať voľné hlasy demokratických voličov. Nemorálne je to preto, lebo za rukojemníka, ktorý bude ich vinou pridlho útrpne čakať na vyslobodenie z bezvládia, si vzal celú spoločnosť.

Dve odpovede

Povysávať hlas každého demokratického voliča zo všetkých kútov krajiny je rozumná stratégia a Dzurinda si iste spomenul na úspešný príbeh z roku 1998, keď demokrati takto odstavili Vladimíra Mečiara od moci. Lenže prečo sa ani jemu, ani Hegerovi doteraz nepodarilo dať demokratickým voličom podobne lákavú ponuku ako vtedy?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie