Denník N

Četbot by zmaturoval na dvojku. Päť slovenčinárov nerozoznalo umelú inteligenciu od žiaka

Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney
Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney

Umelej inteligencii sme dali vypracovať minuloročné maturitné otázky. Výsledok hodnotilo päť učiteľov slovenčiny.

„Rovina je ako tajomná krajina plná krásnych tajomstiev a nekonečných možností. Jej rozľahlosť sa tiahne do nekonečna, ako keby sa nikdy nekončila. Jej jednoduchosť a čistota sú ako prírodný klenot, ktorý v sebe skrýva neopísateľnú krásu.“

Toto nie je úvod slohovej práce spoteného maturanta v obleku, ktorý zo seba za hodinu vysúkal zopár prvoplánových metafor. Tieto vety napísala umelá inteligencia ChatGPT od spoločnosti OpenAI. Stačilo zadať iba jednu vetu: „Napíš umelecký opis na tému čaro roviny.“

Učitelia priznávajú, že s veľkou pravdepodobnosťou by neprišli na to, že maturitný sloh nenapísal živý človek. Umelá inteligencia síce nevyniká originálnosťou, ale jej slohové práce sú na úrovni maturanta, ktorého baví viac fyzika než literatúra.

Četbotu sme dali vypracovať štyri texty na základe vlaňajších maturitných otázok, medzi nimi diskusný príspevok či úvahu. Všetky texty aj s priemernou známkou od učiteľov sú na konci článku. Niektoré ohodnotili na dvojku a prekvapili ich zaujímavé argumenty, s ktorými četbot prišiel. Napríklad jeden z úvahy s názvom Kde je vlastne náš domov?

„Je zaujímavé, že často sa snažíme nájsť svoj domov vonku, v exteriéri, ale skutočný domov je skôr v interiéri, v našom vnútri. Náš domov môže byť v našom vnútornom svete, v našom vnútornom ja. Keď sa cítime vnútorne istý a pokojný, sme schopní nájsť domov kdekoľvek.“

Slovenčinárka: Fascinuje ma, aké texty dokáže robot formulovať

Stačí zadať správny pokyn, jednoduché kľúčové slová a umelá inteligencia vygeneruje súvislý text. Na písanie maturitných slohov sme využili systém ChatGPT (skratka z „Chat Generative Pre-trained Transformer“), ktorý bol spustený v novembri 2022 spoločnosťou OpenAI. Ide o revolučný četbot, ktorý dokáže vygenerovať text na základe zadaných požiadaviek. Je postavený na jazykovom modeli nazvanom GPT-3, ktorý obsahuje 175 miliárd parametrov.

ChatGPT pripomína bežné četovanie, no s tým rozdielom, že na druhej strane nie je živý človek, ale „robot“. Používatelia s ním môžu konverzovať, spýtať sa ho, ako sa má, môžu si od neho vypýtať vtip, báseň, krátky referát na akúkoľvek tému. Môžu mu dať vymyslieť nadpis článku, preložiť nejaký text alebo opraviť v ňom chyby a vypracovať zadanie do práce či do školy.

Najnovšie dáta, s ktorými četbot pracuje, sú z roku 2021, nedokáže teda reagovať na aktuálne témy. Nevie napríklad, že kráľovná Alžbeta II. zomrela a že na Ukrajine je vojna.

Tomuto konverzačnému nástroju sme dali vypracovať tieto maturitné otázky písomnej časti maturitnej skúšky zo slovenčiny.

  1. Čaro roviny (umelecký opis)
  2. „Príroda je stále nekonečne populárnejšia ako dejiny.“ Karel Čapek (diskusný príspevok)
  3. Kde je vlastne náš domov? (úvaha)
  4. Som Ofélia (beletrizovaný životopis literárnej postavy z diela Hamlet od Williama Shakespeara)

Systém pomerne dobre vedel, čo je povedzme umelecký opis, a vôbec nebolo potrebné dávať mu podrobnejšie príkazy, ako napríklad umelecké obrazy či metafory. Stačilo povedať: „Napíš umelecký opis na tému čaro roviny.“  Počas testu bola služba vyťažená a mala občasné výpadky. Ponúkala maximálne 250-slovné odpovede, čo na maturitný sloh, ktorý má mať rozsah minimálne jeden a pol strany, nestačí. Problém sa dá obísť ďalším príkazom, v ktorom sme aplikácii povedali, aby pokračovala. Systém nám teda nevypľul hotový sloh „na jeden šup“, ale viac kratších textov, ktoré sme potom spojili.

A keby to študentom stále nestačilo, stačilo mu zadať, aby napríklad do rozpísaného umeleckého opisu vytvoril ďalších 10 originálnych metafor alebo 10 nevšedných personifikácií. Četbot to do pár sekúnd splnil a študent by tak mal k dispozícii kopu ďalšej inšpirácie na dokončenie svojej úlohy.

Keď sa na to pozrelo päť slovenčinárov z rôznych častí Slovenska, každý z nich priznal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Školstvo

Umelá inteligencia

Slovensko

Teraz najčítanejšie