Denník N

Kšefty s kresťanskými utečencami pozná len Fico, stopy vedú do jeho rodnej obce

Irackí kresťania v tábore v Humennom. Foto – nadácia Mercury One
Irackí kresťania v tábore v Humennom. Foto – nadácia Mercury One

Premiér ani ministerstvo vnútra neodpovedajú, kto konkrétne chcel zarábať na ubytovaní irackých kresťanov. Starostlivosť o utečencov neplatí štát, ale americká zbierka.

Integráciu 150 kresťanských utečencov z Iraku do obcí v Nitrianskom kraji a v Nitre cez mimovládne organizácie a cirkev premiér Robert Fico zastavil s vysvetlením, že sa na tom chceli obohatiť niektorí ľudia. Denník N zisťoval, kto to bol, no nikoho konkrétneho nenašiel. Úrad vlády na otázky o kšeftárovi s utečencami neodpovedal, ministerstvo vnútra poskytlo len nekonkrétnu vetu.

„To, čo som zachytil, aké informácie, to by ste neverili, čoho sú schopní niektorí ľudia. Nebudem teraz to zbytočne konkretizovať, lebo zase zdvihnem mandle pánovi Figeľovi, ale fakt je ten, že máme informácie o podnikateľoch z prostredia KDH, ktorí vymaľovali nejaké priestory. A keďže rátajú s tým, že dostanú za to peniaze, na tri roky nájom, tak si z toho chceli urobiť biznis,“ povedal Fico v RTVS.

Kto konkrétne s utečencami „kšeftoval“, Fico nepovedal. Podľa ministerstva vnútra „išlo o príklad podnikateľa, ktorý chcel prenajať byty nad svojou prevádzkou“. Nič bližšie neprezradilo.

Utečenci sú od piatka v Humennom v azylovom zariadení ministerstva vnútra, kde strávia niekoľko týždňov. Po udelení azylu je ich stále prichystaná ubytovať nezisková organizácia Pokoj a dobro. Organizáciu vedie farár z Výčap-Opatoviec Peter Brenkus, obohacovanie sa na ubytovaní odmieta.

„Nie sme si vedomí žiadneho kšeftovania. Ak ľudia poskytujú ubytovanie, niektorým sme ponúkli aj nejaké nájomné, ale je to všetko hlboko pod komerčnými cenami. Sú to symbolické veci.“ Brenkus hovorí najmä o preplácaní nákladov na energie.

Kňaz verzus krčma. Slovenská dedina utečencov odmietala
autor: Martina Pažitková

Pokoj a dobro je s utečencami v kontakte a od združenia dostanú SIM-karty, aby s nimi mohli telefonovať, kým sú ešte v Humennom. „Niektorých chceme zobrať aj na výlety.“

Boli by radi, keby časť žiadateľov o azyl mohli pozvať na niekoľko dní do obcí pri Nitre, aby sami pomohli s prípravou ich nových domovov. Utečenci by mohli bývať aj u ľudí, ktorí sa ponúkli cez internetovú iniciatívu Kto pomôže? V databáze je 2100 mien, dvaja z nich sú z okolia Nitry a tiež ponúkli priestory na ubytovanie.

Hrušovanská stopa

Fico najskôr o zmene plánu hovoril, že musia nájsť mechanizmus, ktorý „nevyruší slovenskú verejnosť“. Potom ešte pritvrdil a hovoril o biznise. „Nikto sa nezľakol verejnej mienky. Ja som stopol kšeftovanie a stopol som to, že niekto si z toho chcel robiť biznis.“

Kto teda majú byť podnikatelia blízki KDH, o ktorých Fico tvrdí, že majú mať z utečencov „biznis“?

S opisom ministerstva vnútra o „podnikateľovi, ktorý chcel prenajať byty nad svojou prevádzkou“, sa zhoduje ponuka z Ficovej rodnej dediny Hrušovany.

Jediným miestnym podnikateľom, ktorý ponúkol možnosť ubytovania, je Ľudovít Piterka. V strede obce má pekáreň a nad ňou priestory, ktoré sa dajú využiť ako byty.

Piterka však so svojou pomocou v Hrušovanoch narazil na veľkú nevôľu miestnych aj starostu Jozefa Bencu (Smer). Dnes už teda hovorí, že pre zlé ohlasy v obci utečenci do jeho budovy nepôjdu.

S nikým neuzavrel žiadnu zmluvu a ani sa nerozprával o podmienkach, za ktorých by ľudí do domu, kde mal predtým pekáreň, ubytoval. S KDH vraj 66-ročný podnikateľ nič nemá. „Rozhodovali sme sa podľa toho, že sme veriaci, sme kresťania, katolíci. Rozhodovali sme sa ako rodina,“ opisuje. Nikdy vraj nerozmýšľali, že by mohli mať z toho zisk. „Je nám veľmi ubližované,“ myslí si o tom, aké povery kolujú v dedine o ich „biznise“ s utečencami.

Za Ficovými výrokmi vidí Piterka starostu Bencu. Sám Benca mu totiž povedal, že sa stretol s predsedom Smeru na straníckom sneme. „Ukázal mu papiere o tom, ako naši občania nesúhlasia.“

Nech nám Robino nerobí zle

Podnikateľ Piterka Fica osobne pozná a hovorí o ňom ako o Robinovi. „Tykáme si od chlapca, ako tu bol. Keby som sa s ním medzi štyrmi očami stretol, hádam by mi aj povedal, kto mu to povedal. Sú to všetko ich stranícke veci, ale nech ma nedávajú do polohy, že som to robil pre peniaze.“

Starosta Benca po otázke na osobnú intervenciu u Fica zložil telefón. Keď sme ho navštívili pred dvoma týždňami, tvrdil, že väčšina obce je jednoznačne proti. Hneval sa na cirkev a o združení Pokoj a dobro nehovorí inak, než o „Zle a nenávisti“. Krátke posedenie s ním sa skončilo upozornením, že utečenci „budú cítiť, že tu nie sú vítaní“.

Hrušovany - 50 metrov od miesta, kde mali bývať utečenci. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hrušovany – 50 metrov od miesta, kde mali bývať utečenci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ficovo tvrdenie o prepojení s „biznisom“ okolo utečencov odmieta aj KDH. „Vylučujem to,“ hovorí podpredseda hnutia Július Brocka, ktorý hovorí o čestnej, bohumilej a šľachetnej aktivite dobrovoľníkov nitrianskej diecézy. „Títo ľudia na rozdiel od vlády šíria veľmi dobrý obraz o Slovensku ako krajine, ktorá vie byť empatická a vie v takýchto situáciách zaujať správny, nielen kresťanský, ale aj ľudský postoj.“

Hnutie odpísalo, že Piterka nie je ich členom.

Štát neplatí, skladali sa Američania

Irackým kresťanom už pred odletom na Slovensko oznámili, že majú ísť k Nitre a že mali byť rozmiestnení po rôznych dedinách – často susedných, aby k sebe nemali ďaleko.

Ficova teória o „kšeftoch“ s nimi vyznieva účelovo aj preto, že za ich ubytovanie a ďalšie náklady na ich život po udelení azylu štát platiť nebude. „Je to všetko zo súkromných zdrojov,“ hovorí farár Brenkus.

O ľudí z Iraku sa pred odchodom na Slovensko starala hlavne americká nezisková organizácia Mercury One. Tá zabezpečila aj ich presun na Slovensko a podľa webu The Blaze sa zaviazala, že uhradí ich trojročný integračný proces u nás. Mercury One vyzbierala na presídlenie irackých kresťanov do bezpečných krajín, ktoré ich prijmú, 12 miliónov dolárov. Darcami boli hlavne americkí občania.

Utečenci z Iraku po prílete do Košíc. Foto - Nadácia Mercury One
Utečenci z Iraku po prílete do Košíc. Foto – nadácia Mercury One

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie