Denník N

Riaditeľ liekovej agentúry: Máme predstavu, že čím viac liekov užívame, tým zdravší budeme

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nasledujúci týždeň pravdepodobne príde druhý vrchol epidémie respiračných ochorení a v lekárňach stále chýbajú niektoré lieky. Ide najmä o detské formy, napríklad ako sirupy. Výpadky majú voľnopredajné lieky na teplotu či bolesť aj antibiotiká. Riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Peter Potúček v rozhovore vysvetľuje situáciu s výpadkami liekov a hovorí:

  • kedy by sa situácia mala zlepšiť;
  • ako ľudia „preventívne“ užívajú antibiotiká;
  • ale aj o tom, či ho neodradilo prijať funkciu po spore Zuzany Baťovej a Igora Matoviča.

Na Slovensku sú od konca minulého roka výpadky viacerých liekov, ide nielen o tie voľnopredajné, ale aj o antibiotiká. Čo spôsobilo tieto výpadky?

Nedostatky liekov sa na trhu vyskytujú často. Situáciu, v ktorej sme dnes, zapríčinila najmä bezprecedentná chorobnosť. Sme na vrchole chrípkovej epidémie. Ponuka výrobcov, ktorí dovážajú výrobky na trh, je z rôznych dôvodov veľmi nízka. Sme v situácii, keď je za posledných 20 rokov najväčší rozdiel medzi tým, koľko vie výrobca dodať, a tým, koľko trh potrebuje.

Nie je to teda len subjektívny pocit ľudí, že sa nevedia dostať k liekom, ale naozaj sme v kritickej situácii?

Kritická možno ešte úplne nie je, ale sme na hranici, keď dlhodobo zápasíme s výpadkami liekov. Potrebujeme robiť veľmi rýchle rozhodnutia a hľadať riešenia, aby situácia nebola kritická.

Ktoré lieky chýbajú najviac?

Pri súčasnej chrípkovej epidémii a vlne respiračných ochorení sa to prejavilo na antibiotikách, konkrétne ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie