Denník N

Komentátor Šídlo: Babišov slovenský pôvod je jedna z jeho najsympatickejších vlastností

Jindřich Šídlo. Foto - archív J. Š.
Jindřich Šídlo. Foto – archív J. Š.

„Vždy, keď ma stretne, hovorí mi, že som ‚hejter‘, a tak zvláštne sa na mňa chechce,“ hovorí o Andrejovi Babišovi dlhoročný český komentátor Jindřich Šídlo, ktorý pôsobí v spravodajskom webe Seznam Zprávy.

Ak by sa stal Babiš prezidentom, podľa Šídla by sa upokojil, no trochu by sa aj nudil: „Je to veľký mikromanažér, ktorý riadil vládu esemeskami, čo by z pozície prezidenta nebolo možné.“

Ako Šídlo reaguje na kritiku časti českej spoločnosti, že „Babiš je Slovák“? „Som z toho smutný. To, že je Babiš rodák zo Slovenska, je v skutočnosti jedna z jeho najsympatickejších vlastností. Naozaj by som dúfal, že v roku 2023 už nebudeme riešiť, kde sa kto narodil.“

V rozhovore približuje aj to:

  • ako sa stal z dvojpercentného Babiša najpopulárnejší český politik;
  • či by bol Babiš horší prezident ako Zeman;
  • prečo Babiš krátko pred voľbami začal chodiť do kostola;
  • aké má osobné skúsenosti s Petrom Pavlom.

Už tento víkend sa v Česku uskutoční druhé kolo prezidentských volieb medzi Petrom Pavlom a Andrejom Babišom. Pamätáte si, kedy ste o Babišovi počuli prvýkrát?

Na začiatku milénia, keď mu vláda Miloša Zemana chcela predať štátny podiel vo firme Unipetrol, za ktorý odmietol zaplatiť a následne ho vrátil. Aj preto bol so Zemanom mimoriadne dlho v konflikte. O jeho prvých kontaktoch s politikou sa začalo hovoriť okolo roku 2003, keď časopis Respekt písal o jeho stretnutiach s vysokopostavenými mužmi v tenisových centrách. Takto sa schádzal napríklad so zosnulým expremiérom Stanislavom Grossom. Pamätám si, že Babiš tieto informácie rázne odmietal: vtedajší šéfredaktor Respektu Tomáš Nemeček mi neskôr vravel, že takého tvrdého protivníka pri spore ešte nezažil.

Spomenuli ste Babišov dlhoročný spor so Zemanom. Dnes ich poznáme predovšetkým ako spojencov.

To sedí, ale takisto platí, že ich ľudské nezhody pretrvávali naozaj dlho. Napríklad v roku 2013, keď mal Babiš v prieskumoch nanajvýš dve percentá, v prezidentských voľbách nepodporoval Zemana, ale jeho súpera Karla Schwarzenberga. Do veľkej miery to súviselo s jeho vtedajším odkazom, že tradiční politici zlyhali.

Andrej Babiš definitívne vstúpil na českú politickú scénu v roku 2011. Aké boli jeho začiatky?

Rok predtým sa na českej politickej scéne diali obrovské pohyby. Dve tradičné strany – sociálni demokrati z ČSSD a pravicová ODS – zrazu výrazne klesli a viac než 30 percent získali úplne nové strany vrátane TOP 09 či Vecí verejných. Nálada v Česku bola mimoriadne zlá, k čomu prispievala ekonomická kríza aj pribúdajúce korupčné kauzy. Vtedajšia pravicová vláda Petra Nečasa navyše zavádzala tvrdé opatrenia a neustále vydávala signály, že občania sa budú mať horšie. Tieto opatrenia po čase podľa všetkého naozaj zabrali, ale na veľkú časť obyvateľstva pôsobili mimoriadne depresívne.

V tejto atmosfére sa zjavil Babiš s odkazom, že za všetko môže „Palermo, kde všetci kradnú“. To v podstate hovorí aj dnes, keď vraví o „ponovembrovom karteli“. Čo tam po tom, že on sám bol jeho spolutvorcom. Veľmi dobre si však pamätám jeho prvý rozhovor o vstupe do politiky pre Hospodářské noviny, pre ktoré som vtedy pracoval. Babiš v ňom – a následne aj v Show Jana Krausa – prízvukoval, že je neskorumpovateľný miliardár, ktorý chápe masy znechutených ľudí.

Už od začiatku si však sám veľmi dobre uvedomoval, že jeho politická kariéra narazí na isté limity. Zrejme najväčším bola jeho komunistická minulosť. Aj preto urputne hľadal niekoho, kto by stranu zastupoval namiesto neho, naozaj si pozýval najrôznejších ľudí z celej krajiny. Na kávu dokonca pozval aj mňa.

Aké to bolo?

Nebolo to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie