Denník N

Stretnutia s tými, čo boli na referende: cítia nezáujem a neistotu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Obyvatelia troch stredoslovenských obcí, kde účasť presiahla 50 percent, dostali otázku, prečo hlasovali v referende. Prevažne sa hnevajú na vládu, obzvlášť na Igora Matoviča a niektorí to považujú za svoju občiansku povinnosť. Iní sú presvedčení, že politici robia málo pre ľudí a potrebujú zmenu.  

Staršia dámy Elena (74) a Lýdia (76) si na zasneženom priedomí užívajú januárové slnko a smejú sa na vlastnom vtipe, že spolu majú 150 rokov. Žijú v Strelníkoch, obci s takmer 800 obyvateľmi neďaleko Banskej Bystrice, kde by bolo referendum o predčasnom skončení volebného obdobia Národnej rady referendom platné a úspešné.

K urnám prišlo takmer 52 percent oprávnených voličov. V komunálnych voľbách tam na jeseň vyhral jasne kandidát Slovenskej národnej strany (takmer 61 percent) a v parlamentných vyhráva Smer.

Strelníky: Len sa hádajú

Pri zmienke o referende Elena a Lýdia najprv spresnia, že sú Šajbianky, pretože sa narodili v dobe, keď sa dedina ešte volala Šajba. Názov Strelníky dostala až niekoľko rokov po druhej svetovej vojne za socializmu. Chvíľu sa zdá, že táto identita je pre ne dôležitejšia ako politické otázky, ale naozaj len krátko. Obidve hlasovali v referende a súhlasili s predčasným ukončením volebného obdobia.

„Všetko je zlé, aj celá vláda. Oni sa len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Referendum o predčasných voľbách

Slovensko

Teraz najčítanejšie