Denník N

Štátne milióny idú aj schránke z Cypru s Kažimírovým kamarátom

Peter Kažimír. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Kažimír. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tri milióny eur za prenájom budovy získa kamarát ministra Kažimíra a schránka z Cypru. Jej utajeného majiteľa na úradoch zastupuje ďalší Kažimírov kamarát. Obaja ministrovi známi riešili dlhy, ktoré ostali po jeho podnikaní v stavebníctve.

Vyzerá to skôr ako skrýša úradníkov, a nie ich oficiálne sídlo. Na Panenskej ulici v bratislavskom Starom Meste majú odborníci na eurofondy sídliť vyše roka, na budove však dodnes nie je tabuľa s označením ministerstva vnútra. Nič nie je na zvončeku, vstupná brána je na guľu.

Nepomôže, ani keď bránu nechávajú dokorán otvorenú. Hneď pri vstupe je v podbrání rampa a ceduľka súkromný pozemok“. Iba odvážlivec, ktorý naruší súkromie, prejde niekoľko metrov podbráním a zabočí doprava, objaví vchod do priestorov ministerstva vnútra.

To do prenajatej budovy nasťahovalo 130 úradníkov, hoci u seba má poloprázdne kancelárie, do ktorých by sa pomestili. Účet za deväťročný prenájom aj s energiami presiahne tri milióny eur.

Peniaze získa kamarát ministra financií Petra Kažimíra Roman Fečík a schránková firma z Cypru Tyree Trading Limited. Za utajeného cyperského vlastníka podpisuje úradné doklady ďalší Kažimírov kamarát Jiří Horníček.

Obaja ministrovi kamaráti pred štyrmi rokmi v Česku zachraňovali developerskú firmu Sceptrum, ktorej pre dlhy hrozil konkurz. Podiel v nej mal aj Kažimír, z firmy za záhadných okolností v čase ťažkostí vycúval.

Priestory v centre hlavného mesta si pre úradníkov prenajal štát. Foto N - Tomáš Benedikovič
Priestory v centre hlavného mesta si pre úradníkov prenajal štát. foto N – Tomáš Benedikovič

Schránka prišla neskôr

Ministerstvo vnútra si prenajalo budovu v centre Bratislavy od spoločnosti Anziano. V čase podpisovania nájomnej zmluvy, v septembri 2014, bol jej jediným vlastníkom Kažimírov kamarát a spolužiak z vysokej školy Fečík.

V apríli tohto roka do Anziana vstúpila cez spoločnosť Real Estate Firm schránková firma z Cypru Tyree Trading Limited, v ktorej figuruje Horníček. S Kažimírom sa pozná 20 rokov. Spolu mali firmu Sceptrum, Horníček je v nej dodnes.

Majiteľ schránky sa vystopovať nedá. Cyprus patrí k vyhľadávaným daňovým rajom, ktoré skutočných vlastníkov ukrývajú. Ako bojovník proti schránkam sa prezentuje vládny Smer. Od vlaňajška hovorí, že nechce, aby takéto firmy obchodovali so štátom.

Ministerstvo vnútra pod vedením podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka teraz tvrdí, že schránka z Cypru v pozadí prenajímateľa budovy nie je problém. Záväzky vyplývajúce z nájomnej zmluvy si náš partner plní, preto nevidíme dôvod na skúmanie alebo hodnotenie zmien vo vlastníckych vzťahoch,“ reagoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Kažimír vyše mesiaca neodpovedá, či má niečo spoločné so schránkou Tyree Trading. Ministrova hovorkyňa Alexandra Gogová sa spýtala, či ideme článok písať, stanovisko neposkytla. Neprišlo ani po ďalších troch žiadostiach.

O vlastníkovi schránky nič neprezradili ani ministrovi kamaráti. Fečík, ktorý s ňou ovláda Anziano, odpovede neposlal, aj keď jeho sekretárka povedala, že na mail s otázkami zareaguje. Mobil opakovane nedvíhal.

Som súkromná osoba. Nemám záujem komunikovať s tlačou,“ reagoval ďalší Kažimírov kamarát Horníček, ktorý na úradoch zastupuje vlastníka schránky.

List záchrancu

Fečík s Horníčkom v roku 2011 dosiahli, že Sceptrum, ktoré Kažimír koncom 90. rokov zakladal, neskončilo v úpadku. Kedysi patrilo k úspešným developerským firmám v Česku. Poslednou väčšou investíciou bola výstavba v Modřiciach pri Brne za stovky miliónov českých korún. Postavilo tam veľký domov pre seniorov a hneď pri ňom novú štvrť s bytovými a rodinnými domami. Projekt nevyšiel podľa predstáv, firmu začal ťahať ku dnu.

Najhoršie na tom bolo Sceptrum vo februári 2011, keď Krajský súd v Brne začal voči nemu insolvenčné konanie. V tomto období sa z neho Kažimír stiahol. V Smere práve rástol jeho vplyv, bol čerstvým podpredsedom strany, problémy firmy neboli žiaduce.

Hrozbu konkurzu sa podarilo Sceptru odvrátiť vďaka Fečíkovmu listu. Súdu v decembri 2011 nečakane napísal, že prevzal dlh firmy vyše 2,7 milióna eur voči Poštovej banke. Odkiaľ peniaze mal, podnikateľ Fečík Denníku N neprezradil.

Obrovský majetok firme bez kancelárie

Prepojení medzi prenajímateľom budovy Anzianom a Kažimírovou bývalou firmou Sceptrum je viac. Spája ich aj domov pre seniorov, ktorý Sceptrum vlastnilo v novej štvrti v Modřiciach pri Brne. Pár mesiacov po tom, ako už malo konkurz zažehnaný, ale dlhy stále nevyriešené, tento jeho jediný lukratívny majetok získalo Anziano CZ. Ide o sesterskú spoločnosť slovenského Anziana, ktoré robí biznis s ministerstvom vnútra.

Nič len schránka. foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Znalec v čase konkurzného konania vyčíslil obvyklú cenu seniorského komplexu aj s pozemkami na takmer 221 miliónov českých korún. Aj keď ho už má Anziano CZ takmer dva roky, Sceptrum tam sídli dodnes.

Anziano CZ si uvádza sídlo na Sokolovej ulici v Brne, v budove, kde sú zväčša dielne a sklady. Má tu schránku, z ktorej si vyzdvihujú poštu, nič viac. Žiadne priestory,“ povedal Denníku N správca budovy. Kto po poštu chodí, neviem. Odovzdal som kľúč od schránky a zaujíma ma iba jediné, či platia mesačné nájomné.“

Rovnako ako v slovenskom, aj v českom Anziane figuroval Kažimírov kamarát, podnikateľ Fečík. Celú firmu vlani 23. decembra, keď už mala od Sceptra domov pre seniorov s pozemkami, previedol na cyperskú spoločnosť Tyree Trading Limited. S touto schránkou Fečík teraz vlastní slovenské Anziano a spolu zarábajú na štáte vďaka prenájmu bratislavskej budovy.

To, že aj cyperská schránka má prepojenie na Sceptrum, sa ukázalo 17. augusta 2015. Tyree Trading Limited vtedy previedla české Anziano na firmu DS Modřice. Ide o nového prevádzkovateľa domova pre seniorov, ktorý sa tak dostal k jeho budove. Za utajeného vlastníka cyperskej schránky podpísal rozhodnutie o prevode Jiří Horníček, spolumajiteľ Sceptra a kamarát ministra financií Kažimíra. Na dokumente založenom v českej Zbierke listín je uvedené, že Horníček zastupoval Tyree Trading na základe plnej moci.

Podniká s Tkáčom z J&T

Schránkovú firmu Tyree Trading Limited registrujú na Cypre na adrese, kde sídlia viaceré spoločnosti J&T. V roku 2013 bola spolu s Fečíkom vo firme aj Diligentia R. C., ktorá na Slovensku prevádzkuje predajne Moja Samoška. Jej terajší konateľ Michal Holík v minulosti pôsobil vo firmách patriacich do skupiny J&T.

PR manažérka J&T Banky Monika Veselá o cyperskej schránke Tyree Trading napísala, že nie je súčasťou a nespadá do štruktúr skupiny J&T“.

K J&T má blízko Fečík, s finančníkom Patrikom Tkáčom je v akciovke Art fond. Fečík robil šéfa Poštovej banky, ešte kým ju ovládal Istrokapitál, nie J&T. Po odchode z banky si založil v Bratislave súkromnú galériu. Má firmy venujúce sa konzultáciám či nehnuteľnostiam.

Tajnosti Kažimíra

Minister Kažimír tají, komu a za akých okolností odpredal podiel vo firme Sceptrum. Z dokumentov dostupných v českej Zbierke listín a insolvenčnom registri českého ministerstva spravodlivosti vyplýva, že v Sceptre skončil v roku 2011. Dovtedy sa delil o firmu s Jiřím Horníčkom a Antonínom Malecom.

Kažimír mal na firmu dosah aj po odchode. Podľa obchodného registra ministrov otec bol členom dozornej rady Sceptra do 25. júla 2011, skončil vyše päť mesiacov po začatí konkurzného konania.

Bytové domy, ktoré v Brne stavala firma Sceptrum. foto N - Tomáš Benedikovič
Bytové domy, ktoré v Brne stavala firma Sceptrum. foto N – Tomáš Benedikovič

Od odchodu Kažimíra ml. vystupuje na dokumentoch prístupných v českej Zbierke listín ako nový majiteľ jeho podielu jedine advokát Ivan Piterka. Aj on je kamarátom ministra Kažimíra. V minulosti spolu podnikali. Piterka tvrdí, že podiel v Sceptre neprevzal od Kažimíra. Od koho ho získal, nepovedal. Na osobnom stretnutí uviedol, že o nájomnej zmluve týkajúcej sa budovy na Panenskej ulici nevie. Ak sa v pozadí firmy Anziano – prenajímateľa budovy – objavujú osoby prepojené na Sceptrum, ide o náhodu. Súvislosť tam nie je.“

Piterka sa angažoval aj v Anziane, pomáhal so vstupom Fečíka do firmy. Kto je vlastníkom cyperskej spoločnosti Tyree Trading Limited, ktorá sa v apríli 2015 stala spoluvlastníkom Anziana, Piterka nezisťoval. Nevie ani, prečo za túto schránku podpisuje dokumenty jeho obchodný partner, spolumajiteľ Sceptra Horníček.

Piterka je úspešným advokátom. S podnikateľom Ladislavom Bašternákom vlastní luxusný komplex Bonaparte neďaleko Bratislavského hradu, v ktorom býva aj premiér Robert Fico. Byt Ficovi prenajíma Bašternák.

Keď SME v roku 2012 písalo o nasťahovaní sa Fica do komplexu Bonaparte, minister vnútra Kaliňák potvrdil, že sa s Piterkom pozná.

Kupoval na istotu?

Ministerstvo vnútra odmieta, že by pri výbere budovy zavážili známosti. Fečík vlani v októbri pre SME priznal, že budovu na Panenskej kúpil, hneď ako dostal echo, že sa o ňu vnútro zaujíma. Získal ju v máji 2014, v septembri už mal v rukách nájomnú zmluvu.

Kaliňákov tlačový odbor odpísal, že Anziano uspelo v prieskume trhu a ďalšie tri firmy porazilo najlepšou cenou.

V prenajatej budove podľa údajov ministerstva vnútra pracuje 130 úradníkov zodpovedných za eurofondy. Ďalších hľadá, lebo ich má byť 155.

Kaliňák ich dal nasťahovať k súkromníkovi do Starého Mesta, aj keď by sa zmestili do štátnych kancelárií. Jeho ministerstvo má v Bratislave tri budovy. O dostatku miesta v nich svedčí list, ktorý Kaliňák necelý mesiac pred uzavretím nájomnej zmluvy s Anzianom zaslal v rámci interpelácií poslancovi Alojzovi Hlinovi. List je zverejnený na webstránke Národnej rady.

Kaliňák v liste vyrátal, že v troch budovách pracuje 865 ľudí, na jedného pripadá vyše 13 štvorcových metrov kancelárskej plochy. Podľa vládnej reformy ESO, za ktorú je zodpovedný práve Kaliňák, má byť minimálna plocha na pracovníka šesť až osem štvorcových metrov, čo ministri dostali za úlohu dodržať, a tak šetriť štátne peniaze.

Vychádzajúc z Kaliňákových údajov všetkých 155 úradníkov by sa zmestilo aj do jednej z troch budov – a to na Drieňovej. Aj horný limit reformy ESO – osem štvorcových metrov – by sa splnil, na jedného úradníka by stále pripadalo 9,4 m2.

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vnútro však vraví, že pre takýto počet ľudí nebolo možné nájsť vhodné priestory v budovách v správe ministerstva vnútra.“ V prenajatej budove od Anziana pripadne na každého zo 155 úradníkov 11,4 štvorcového metra kancelárskej plochy.

Minister financií Kažimír nereagoval ani na to, ako vníma, že sa zo štátnej kasy minú milióny eur na súkromnú budovu a štátne sú poloprázdne.

Adresu na Panenskej oficiálne začali ministerskí úradníci používať až od 1. júna tohto roka. Nájomné pritom začal štát platiť hneď na druhý deň po podpise zmluvy, od 25. septembra 2014. Do konca roka 2014 so zľavou, potom už plnú sumu. Ministerstvo vnútra tvrdí, že prví úradníci sa nasťahovali v októbri 2014. Poštovú adresu vraj zverejnili, až keď v budove zriadili podateľňu. Do ktorej trafiť je poriadny rébus.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie