Denník N

Dva roky, dva konce. Vedeli sme, ako Magoni skončil pri Vlhovej, pýtali sme sa, ako dlho vydrží tu, vraví rakúsky novinár

Livio Magoni. Foto - TASR/Martin Baumann
Livio Magoni. Foto – TASR/Martin Baumann

Bývalý tréner Petry Vlhovej Livio Magoni ukončil spoluprácu s rakúskou lyžiarkou Katharinou Liensbergerovou.

Keď sa pred takmer dvoma rokmi končila spolupráca talianskeho trénera Livia Magoniho a slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej, bolo to celé trochu nedôstojné.

Vlhová získala veľký krištáľový glóbus a o pár dní vyšiel v talianskych novinách Corriere della Sera rozhovor, kde Magoni o nej hovoril, že je žehlička, čo je v taliančine veľmi nelichotivý výraz, a že nemá v DNA, aby sa zlepšila. Následne sa bránil, že došlo k nedorozumeniu a slová sú vytrhnuté z kontextu. To však novinár poprel s tým, že jeho slová má nahraté.

Vlhová o niekoľko dní po rozhovore Magoniho prepustila a začala spolupracovať so Švajčiarom Maurom Pinim. Ten ju doviedol k zlatu zo slalomu na olympiáde v Pekingu a malému krištáľovému glóbusu za slalom.

Naopak, Magoni zažíva už druhú nevydarenú spoluprácu. Prvú sezónu po odchode od Vlhovej viedol Slovinku Metu Hrovatovú. Tá však žiadne výraznejšie úspechy nedosiahla, zranila sa a v spolupráci po konci minulej sezóny nepokračovali. Hrovatová následne ako 24-ročná ukončila kariéru.

Pred prebiehajúcou sezónou Magoni uzavrel novú spoluprácu, a to s Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou. Tá zdolala v roku 2021 v súboji o malý krištáľový glóbus za slalom práve Vlhovú a na olympiáde v Pekingu získala pri Vlhovej triumfe striebro.

Liensbergerová sa však výsledkovo trápila. V slalome vypadávala či väčšinou končila za top 10, v posledných obrovských slalomoch v Kranjskej Gore a raz v Kronplatzi sa ani nedostala do druhého kola. V druhých pretekoch v Kronplatzi síce do druhého kola postúpila, ale skončila na 28. priečke, posledná spomedzi pretekárok, ktoré dokončili preteky. Nevyzeralo to na žiadne zranenie, skôr na stratu formy.

Spolupráca s Magonim teda priniesla skôr zhoršenie.

Bolo to veľké nedorozumenie

Koncom januára, tesne pred majstrovstvami sveta, Magoni nečakane oznámil, že v rakúskom tíme končí.

„Neviem, aký bol presne problém, že hľadali trénera, v minulej sezóne nelyžovala zle. A keď sa na ňu pozriete v tejto sezóne, je to hrozné,“ hovorí pre Denník N rakúsky novinár Peter Weihs z Kronen Zeitung, ktorý sa dlhé roky venuje ako novinár lyžovaniu.

Zdá sa, že v Rakúsku chceli s Liensbergerovou napodobniť príbeh Petry Vlhovej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie