Denník N

Budajovci chcú ešte raz skúsiť reformovať RTVS. Hovoria, že po páde vlády to už Sme rodina nemôže vetovať

Poslanec Kristián Čekovský a riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanec Kristián Čekovský a riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 26. januára o stanovisko ministerstva kultúry

Poslanec Kristián Čekovský, ktorý kandidoval za OĽaNO a nedávno opustil poslanecký klub hnutia, predložil do parlamentu ďalší návrh na odpolitizovanie RTVS. Zmeniť chce nielen voľbu riaditeľa, ale aj fungovanie ďalších orgánov verejnoprávneho média.

„Podľa vzoru väčšiny európskych krajín sa voľba riaditeľa musí presunúť z parlamentu do kontrolného orgánu, ktorým je Rada RTVS. V tej však už nemôže byť väčšina členov zvolená poslancami parlamentu. Naopak, priestor musia dostať nezávislí odborníci a zástupcovia verejnosti,“ myslí si Čekovský.

Navrhuje, aby sa počet členov Rady RTVS zvýšil z deväť na pätnásť. Parlament by do rady naďalej volil troch odborníkov na rozhlasové vysielanie a troch odborníkov na televíziu. Okrem nich by však v rade boli aj zástupcovia regiónov, menšín, cirkví, akademickej či novinárskej obce, ale aj špecialisti na školstvo, vedu a výskum, a takisto jeden nominant zamestnancov RTVS.

Takto zreformovaná a viac odpolitizovaná rada by následne mala voliť riaditeľa RTVS.

Čekovský chce tiež v RTVS vytvoriť dozornú komisiu ako orgán dohľadu, výkonný výbor ako poradný orgán riaditeľa a etickú komisiu, ktorá by mala dohliadať na dodržiavania etických princípov vo verejnoprávnom médiu a posilniť slobodu prejavu redaktorov a ďalších zamestnancov.

Novelu vetovala Sme rodina

Obdobné zmeny chcela ešte v roku 2021 presadiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie