Denník N

Už prestávame podporovať aj dobré projekty, 20 miliónov je málo, hovorí šéf Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik

Jozef Kovalčik. Foto N - Vladimír Šimíček
Jozef Kovalčik. Foto N – Vladimír Šimíček

Jozef Kovalčik vedie Fond na podporu umenia (FPU) od jeho vzniku v roku 2015. Ide o verejnoprávnu inštitúciu, ktorá poskytuje dotácie pre kultúrnu scénu vo výške 20 miliónov eur ročne. Žiadosti však prichádzajú až vo výške 80 miliónov. 

Po dvoch funkčných obdobiach sa rozhodol, že do aktuálneho konkurzu sa neprihlási. Vo fonde skončí v júni. „Rada pre môjho nástupcu? Nemal by očakávať, že bude populárny,“ hovorí Kovalčik.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • či nebolo chybou, že študentov vylúčili z možnosti uchádzať sa o podporu;
  • v čom je slovenský fond inšpiráciou pre Nórov;
  • prečo sa rozpočet fondu zasekol na 20 miliónoch;
  • ako hodnotí, čo v kultúre stihla a nestihla urobiť ministerka Natália Milanová;
  • a aké sú jeho ďalšie plány.

Prečo ste sa rozhodli, že vo fonde skončíte?

Každá inštitúcia by po istom čase mala zmeniť vedenie, lebo potrebuje nový pohľad. Dve funkčné obdobia by mali stačiť, aby človek dokázal presadiť svoj plán. Keby som skončil pred štyrmi rokmi, asi by ma hnevalo, že som niektoré veci nedotiahol. A vtedy som ešte ani nemal pocit, že fond môže fungovať v istom zmysle aj bezo mňa.

Dnes ten pocit máte?

Áno, za každú oblasť, ktorú podporujeme, je zodpovedný človek, ktorý je kompetentný a rozumie tomu. Pravidlá sú nastavené, a keď príde nový riaditeľ, nemusí rozmýšľať nad tým, ako rozbehnúť nové výzvy. Neznamená to, že je zbytočný, ale základná prevádzka fondu je vyriešená.

Zohrávalo vo vašom rozhodnutí úlohu, že ste sa nedávno hlásili do výberového konania na vedenie Audiovizuálneho fondu?

Nie, nemalo to s tým nič spoločné. Už dávnejšie som sa rozhodol, že v FPU skončím, a až potom som sa rozhodol prihlásiť do konkurzu Audiovizuálneho fondu a ani to, že som tam neuspel, na tomto rozhodnutí nič nemení.

V posledných dňoch rezonuje FPU v súvislosti so študentmi, ktorých ste vylúčili z možnosti uchádzať sa o štipendium. Vo vyhlásení, ktorým ste zareagovali na otvorený list mesačníka Kapitál, ste napísali, že nič radikálne sa tým nemení a aj doteraz išlo o marginálne počty podporených žiadateľov. Prečo ste teda mali potrebu vylúčiť všetkých študentov en bloc?

Na začiatok treba povedať dôležitú vec:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie