Denník N

Špeciálni prokurátori: Toto už je za čiarou. Žilinka zasahuje do prípadov, aj keď sú už na súde

Ladislav Masár, Vladimír Kuruc a Daniel Lipšic. Foto – TASR
Ladislav Masár, Vladimír Kuruc a Daniel Lipšic. Foto – TASR

Žilinka posudzuje inak prípady vplyvných ľudí a inak tých obyčajných, je to demotivujúce, hovoria prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí ukázali konkrétne prípady.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zasahuje do prípadov vplyvných ľudí nielen vtedy, keď sú v prípravnom konaní a podľa paragrafu 363, ale aj keď sú na súdoch a vo veci je podaná obžaloba. Na tlačovej konferencii piatich prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry to povedal Ladislav Masár.

Žilinka to spravil v kauze dnes už bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, podnikateľa Miroslava Výboha a v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten momentálne čelí obžalobe v spoločnej veci s podnikateľom Petrom Koščom, ktorý mal rozsiahle kontakty v polícii a tajnej službe. „To už je ďaleko za čiarou,“ vyhlásil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Vo všetkých týchto troch prípadoch Žilinkovi podriadené prokurátorky napísali na súd – v štádiu, keď už na prípad nemajú dosah –, že nesúhlasia s podanou obžalobou, respektíve že v prípadoch sú chyby. Masár skonštatoval, že s takým niečím sa vo svojej kariére doteraz nestretol.

„To robí obhajoba, to nerobia prokurátori. My sedíme na hlavnom pojednávaní na opačných stranách miestnosti. Ak sa takéto podania stávajú súčasťou obhajoby v závažných kauzách, tak si myslím, že je to zarážajúce,“ povedal Lipšic.

S Masárom a Lipšicom sa na tlačovej besede zúčastnil aj Vladimír Kuruc, Matúš Harkabus a Ondrej Repa. Všetci na konkrétnych prípadoch ukázali, že Žilinka používa paragraf 363 inak pri vplyvných ľuďoch a inak pri bežných občanoch.

„Aplikujú sa iné pravidlá a názory v kauzách osôb, ktoré majú vplyv, a iné v kauzách osôb, ktoré takýto vplyv nemajú,“ vyhlásili prokurátori.

Prípad poslanca Borguľu

Posledné stíhanie, ktoré Maroš Žilinka minulý týždeň zrušil, sa týka poslanca Martina Borguľu, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Sme rodina. Generálny prokurátor rozhodnutie o zrušení stíhania oznámil verejne v piatok, na Úrad špeciálnej prokuratúry bolo doručené v utorok.

Matúš Harkabus, ktorý prípad poslanca a bratislavského podnikateľa dozoruje, s argumentmi Žilinku nesúhlasí. Borguľa bol obvinený, že podplácal vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Mariána Kučerku (aktuálne na úteku), aby nevyšetroval jeho konanie vo veci, ktorá súvisela s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou. Borguľa priznal, že zaplatil 50-tisíc eur. Vysvetľoval to tak, že išlo o vydieranie, nie o podplácanie. Žilinka teraz obvinenie zrušil, lebo sa nepodarilo spätne dohľadať, že by Borguľu za vodárenskú spoločnosť vyšetrovali. Neexistoval teda podľa neho dôvod, aby podplácal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie