Denník N

Parlament umožnil predčasné voľby: čo bude nasledovať? Dokedy musia vzniknúť nové strany? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Národná rada v stredu schválila zmenu ústavy, ktorá umožní predčasné voľby. Až do posledného momentu nebolo jasné, či návrh prejde; kľúčové bolo prijatie pozmeňujúceho návrhu poslankyne za SaS Márie Kolíkovej. Do návrhu dopĺňala zmeny, na ktorých sa dohodlo OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí aj niektorí nezaradení poslanci.

Pripravili sme prehľad otázok a odpovedí o tom, ako sa prijatím novely mení situácia, aké scenáre prináša a dokedy musia vzniknúť nové strany.

Čo sa mení schválením novely ústavy?

Národná rada si po rozhodnutí Ústavného súdu z roku 2021 sama nemohla skrátiť volebné obdobie, možné to nebolo ani prostredníctvom referenda. Ústavný súd zároveň konštatoval, že pokiaľ to parlament chce urobiť v budúcnosti, musí dať takúto možnosť priamo do ústavy. Preto si poslanci v stredu odhlasovali, že Národná rada si môže skrátiť súčasné volebné obdobie uznesením, ktoré zároveň určí termín predčasných volieb.

Takýto návrh uznesenia môže odteraz predložiť najmenej 30 poslancov a na jeho schválenie je potrebných najmenej 90 hlasov. Poslanci zároveň nepodporili návrh, ktorý by umožnil skrátiť volebné obdobie referendom.

Okrem úpravy, ktorá umožní parlamentu rozhodnúť o predčasných voľbách, novela zavádza aj zmenu, ktorá bola podmienkou Igora Matoviča a OĽaNO. Znemožňuje, aby sa základné princípy volieb do Národnej rady mohli meniť jednoduchou zmenou zákona o voľbách. Doteraz na to stačila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, teoreticky len 39 hlasov. Odteraz je na zásadné zmeny potrebná až ústavná väčšina – 90 hlasov.

O aké princípy ide? Bez zmeny ústavy by sa nemali meniť voľby, ktoré prebiehajú „podľa zásad pomerného zastúpenia“, a ústava po novom definuje, že „územie Slovenskej republiky tvorí pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky jeden volebný obvod“. Znamená to, že voliči si poslancov aj naďalej budú vyberať len z kandidátky jednej politickej strany a všetkých 150 poslancov bude volených pomerným spôsobom – každá strana dostane také množstvo mandátov, ktoré bude zodpovedať pomeru hlasov, ktoré vo voľbách získa.

Aj po novele ústavy však bude možné meniť niektoré časti volebného zákona jednoduchou väčšinou. Zákon totiž určuje lehoty na podávanie kandidátok, spôsob ich podávania, ale aj systém prepočítania hlasov. Týka sa nielen parlamentných, ale aj prezidentských volieb a eurovolieb.

Kto hlasoval za a kto bol proti? Bol výsledok hlasovania prekvapujúci?

Za novelu ústavy a aj za dôležitý pozmeňujúci návrh hlasoval celý klub OĽaNO s výnimkou Györgya Gyimesiho, ktorý verejne podporuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie