Denník N

Séria odhalených ukrajinských škandálov je aj znamením spoločenského zdravia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Napriek otrasným okolnostiam, v ktorých nezávislá ukrajinská tlač musí pracovať, sa stále snaží kontrolovať úradníkov. To sa v Rusku pod vedením Vladimira Putina nedeje, a to napriek oveľa pokojnejšej situácii.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Náhly nárast počtu korupčných škandálov na vojnou zmietanej Ukrajine nie je po takmer roku vojny ničím neočakávaným. Treba ho však vnímať v kontexte, konkrétne v porovnaní s úplnou absenciou takýchto odhalení u potenciálneho dobyvateľa Ukrajiny – Ruska. Na tomto pozadí sú škandály v skutočnosti znakom pozoruhodného zdravia krajiny, ktorá prežíva len vďaka hrdinskej armáde a životne dôležitej západnej podpore.

Kauza za kauzou

Minulý víkend známy investigatívny novinár Jurij Nikolov zverejnil obstarávaciu zmluvu ministerstva obrany na nákup potravín pre armádu, kde sú ceny minimálne o päťdesiat percent vyššie ako v maloobchodných predajniach. Ministerstvo obrany vinu poprelo, ale v skutočnosti podrobnosti Nikolovových správ nijako nespochybnilo. Od ruskej invázie vo februári minulého roka je obstarávanie ministerstva tajné, a teda sa nedá nájsť v špičkovom systéme verejných súťaží Prozorro. Predstavitelia ministerstva odmietli odpovedať na otázky zákonodarcov o zmluvách, kým sa vojna neskončí. Nikolovova požiadavka na návrat k predvojnovej transparentnosti zostane pravdepodobne nevypočutá vzhľadom na to, že je zložité nájsť správny pomer medzi informovaním občianskej spoločnosti a poskytovaním príliš veľkého množstva informácií nepriateľovi. Ale prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vyhral voľby na základe protikorupčných sľubov, nemožno obviňovať z ignorovania vojnovej korupcie a ziskuchtivosti.

V utorok odstúpil v dôsledku potravinového škandálu námestník ministra obrany Viačeslav Šapovalov.

Deň predtým podal demisiu Kyrylo Tymošenko, zástupca vedúceho Zelenského úradu, ktorý bol jedným z kľúčových predstaviteľov zodpovedných za obnovu Ukrajiny po ruských útokoch a v októbri údajne jazdil na nákladnom aute Chevrolet darovanom Ukrajine pre prípad núdzovej evakuácie. Po tom, čo sa to dostalo na verejnosť, Tymošenko odovzdal kamión záchrannej službe. Neskôr bol obvinený z používania Porsche, ktoré si požičal bohatý podnikateľ, a z lacného prenájmu veľkého sídla od stavebného magnáta s dobrými kontaktmi.

Ešte počas víkendu ukrajinské orgány činné v trestnom konaní zatkli námestníka ministra infraštruktúry Vasilija Lozinského pri operácii, ktorá zahŕňala províziu vo výške 400-tisíc dolárov za nákup zariadenia. Lozinskyj nie je len tak hocijaký úradník, ale bol spolupracovníkom premiéra Denysa Šmyhaľa počas jeho pôsobenia vo vedení mesta Ľviv.

Obzvlášť hrozné

Správy tohto typu boli na predvojnovej Ukrajine šumom, na ktorý si ľudia dávno zvykli. Keď som v roku 2012 pomáhal založiť investigatívnu jednotku v magazíne Forbes Ukrajina, naše správy o korupcii sa často stretali s unaveným prevracaním očí: To je nejaká novinka? Po revolúcii dôstojnosti v roku 2014 sa prísľub boja proti úplatkárstvu stal rituálom pre politikov každej farby. Ale zatiaľ čo sa mnohé korupčné schémy podarilo rozkryť, namiesto nich sa objavovali ďalšie a ďalšie. V nedávnom rozhovore Jaroslav Železňak, zástupca šéfa výboru pre financie, dane a clá ukrajinského parlamentu, odhadol, že Ukrajina stráca desať miliárd hrivien (asi 271 miliónov dolárov) mesačne len pre colnú korupciu. Čísla v čase mieru boli často porovnateľné.

V čase vojny je však pokračovanie takejto praxe zvlášť hrozné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie