Denník N

Vo Fort Hoode zažije obťažovanie každá tretia vojačka. Dokument o Vanesse Guillenovej poukazuje na zlyhania v americkej armáde

Z dokumentu I Am Vanessa Guillen. Foto - Netflix
Z dokumentu I Am Vanessa Guillen. Foto – Netflix

Vojačku v základnom výcviku Vanessu Guillenovú zavraždili neďaleko domovskej základne. Jej príbeh vykresľuje dokumentárny film dostupný na Netflixe.

Mala len desať rokov, keď svojej matke povedala, že sa stane buď vojačkou, alebo kozmonautkou.

Gloria Guillenová nebrala slová svojej dcéry celkom vážne a odporučila jej vesmír, no o osem rokov neskôr jej Vanessa oznámila, že narukovala do americkej armády.

Obavy matky boli namieste, a to nielen preto, že armáda je sama osebe drsným miestom vyžadujúcim prísnu disciplínu. Hispánci to totiž majú v službe náročnejšie než americkí belosi.

Do armády sa ich hlási čoraz viac, no ich vyhliadky na povýšenie sú mizivé. Dôvod podľa výskumníkov spočíva v dlhej histórii rasizmu a v chýbajúcej rodovej rovnosti.

Keď sa k tomu pripočíta nižšie vzdelanie a jazyková bariéra, výsledok je taký, že zo všetkých hispánskych vojakov len 8 percent prejde do hodnosti dôstojníka a generálmi sa stanú len 2 percentá.

Vanessa Guillenová bola v podstate ešte len na začiatku, keď ju ako vojačku v základnom výcviku zavraždili neďaleko domovskej základne. Jej príbeh vykresľuje dokumentárny film I am Vanessa Guillen dostupný na Netflixe.

Viac mŕtvych než v Afganistane a Iraku

Pri vstupe do základne Fort Hood, kde pôsobila aj Guillenová, nájdete nápis „Úžasné miesto“.

Veteránka Lucy C. Del Gaudiová však podotýka, že základňa neďaleko texaského mesta Killeen patrí k tým, ktoré majú v Spojených štátoch najhoršiu reputáciu. Medializované prípady tiež nasvedčujú, že Fort Hood má od úžasného miesta ďaleko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Životy žien

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie