Denník N

Ako spoznať dobrú školu, keď chcete viac ako len jednotku z matematiky a prvé miesta v rebríčkoch

Ako si žiakov úspešnej základnej školy predstavuje umelá inteligencia. Ilustrácia – J. K. s Midjourney
Ako si žiakov úspešnej základnej školy predstavuje umelá inteligencia. Ilustrácia – J. K. s Midjourney
  • Pri výbere sa neriaďte iba rebríčkami.
  • Škola blízko domova znamená silnejšie kamarátstva aj zlepšovanie celého systému.
  • Pýtajte sa na domáce úlohy a na to, ako sa v škole cítia učitelia.
  • Veľa povedia aj moderné priestory, ale nedajte sa tým zmiasť.

Minulý týždeň inštitút INEKO zverejnil rebríček slovenských škôl s prehľadom úspešnosti škôl podľa výsledkov žiakov. Medzi rodičmi to, prirodzene, vzbudilo záujem. Dnes neexistuje iný spôsob, ako medzi sebou porovnávať rôzne školy. Ak sa chcú rodičia škôlkara obzerať po základnej škole, nemajú ako inak zistiť, ktorá škola je najlepšia.

Ani rebríček škôl nedokáže povedať všetko o kvalite školy. Priznáva to aj INEKO, ktoré zdôrazňuje, že ide iba o porovnanie výsledkov žiakov zo slovenčiny a z matematiky v testovaniach piatakov a deviatakov. Od dobrej školy však chce rodič viac než len jednotku z matematiky.

Opýtali sme sa odborníkov, aké signály by si mali rodičia všímať, keď chcú odlíšiť dobrú školu od nekvalitnej.

1. Najbližšia je najlepšia

Najlepšia škola je tá za rohom, hovorí sa vo Fínsku, ktoré je známe kvalitným školstvom. U nás si to tak rozhodne nedovolíme povedať. Na Slovensku nie je nezvyčajné, ak má človek za rohom školu s hroznou povesťou.

Aj napriek tomu odborníci tvrdia, že po najbližšej škole treba siahnuť ako po prvej možnosti. Prvou výhodou je ľahší rodinný manažment – je ideálne, ak dieťa chodí do školy peši a netrávi čas v zápchach. „Rodina ani dieťa nestrácajú čas zbytočnými presunmi, čas môže dieťa využiť na iné činnosti alebo oddych,“ hovorí riaditeľka Súkromnej základnej školy v Senci Iveta Barková, ktorá vlani získala titul Učiteľka roka.

Veľkou výhodou je, že dieťa má väčšiu šancu, že jeho spolužiaci bývajú blízko. Stretávať sa tak môžu aj po vyučovaní. „Keď môže dieťa chodiť do školy peši spolu so svojimi kamarátmi, vytvárajú sa tým prirodzené sociálne vzťahy a zároveň sa rozvíjajú životné zručnosti – priateľstvo, zodpovednosť, zvedavosť či odvaha,“ tvrdí Barková.

Odborník na vzdelávanie Jozef Miškolci dokonca považuje blízkosť školy za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Rodičovstvo

Školstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie