Denník N

Prežila hlboký komunizmus, Putina však nie. Končí najstaršia ruská ľudskoprávna organizácia

Vladimir Putin a Ľudmila Alexejevová. Foto - kremlin.ru
Vladimir Putin a Ľudmila Alexejevová. Foto – kremlin.ru

Ešte pred šiestimi rokmi si ruský prezident Vladimir Putin pripil šampanským s tvárou Moskovskej helsinskej skupiny (MHS), jej najslávnejšou predsedníčkou a symbolom boja sovietskych i ruských občanov za ich práva Ľudmilou Alexejevovou (na úvodnej fotke). Lenže to bol rok 2017.

O rok neskôr sa Putin vydal na pohreb tejto ženy, ktorá do svojich 92 rokov neúnavne apelovala na úrady, súdy, politikov aj represívne zložky, aby si ctili ľudskú dôstojnosť.

V stredu sa v Moskve konal súd, ktorého verdikt poslal Moskovskú helsinskú skupinu do ilegality. Ruské ministerstvo spravodlivosti totiž zažalovalo najstaršiu sovietsku a ruskú ľudskoprávnu organizáciu za „vážne, hrubé porušenie zákona“. A dosiahlo svoj cieľ. Teraz je na území Ruska zakázaná.

Ruská prokuratúra už nejaký čas činnosť MHS preverovala. Bez toho, aby vedenie organizácie niekto upozornil, že sa dopúšťa niečoho nekalého, na ňu bola podaná žaloba s návrhom totálnej likvidácie. Prečo? Podľa žalobcu sú porušenia zákona také závažné, že ich nemožno odstrániť. Žiadna šanca na nápravu pre obžalovaných.

Rozhodujúci úder prišiel práve teraz

Mraky sa nad Moskovskou helsinskou skupinou začali sťahovať už vo chvíli, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie