Denník N

Rusko sa pripravuje na večnú vojnu

Vladimir Putin a jeho minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP
Vladimir Putin a jeho minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP

Jediná verejná mienka, na ktorej dnes Putinovi záleží, je mienka armády. V Putinových očiach sa provojnoví blogeri stali náhradou za celú ruskú spoločnosť.

Autori sú investigatívni novinári, autori kníh o histórii a činnosti FSB,
zakladatelia a redaktori portálu Agentura.ru

Na novoročnom brífingu ministerstva obrany a všetkých Rusov Putin načrtol svoju víziu budúcnosti krajiny. V tejto verzii budúcnosti, s vyhliadkou na veľmi dlhú vojnu, je ruskej spoločnosti pridelená úloha nemého zásobovateľa armády ľuďmi a zdrojmi. Všetky ostatné sociálne inštitúcie musia nájsť spôsob, ako sa prispôsobiť tejto novej realite.

Tradičný Putinov novoročný prejav sa tentoraz neukázal ako veľmi tradičný. Namiesto bežného novoročného Putina, ktorý zvyčajne pred Kremľom s vľúdnym výrazom v tvári želá všetkým blaho, sme uvideli veľmi nazlosteného prezidenta s vojakmi na pozadí. Tentoraz Putin Rusom ani tak negratuloval, ako ich pripravoval na budúcnosť, ako ju sám definoval. Je to výlučne vojenská budúcnosť – slová „všetko pre front, všetko pre víťazstvo“ neboli vyslovené, ale naznačené.

Najdramatickejší rok

Týždne pred novým rokom sa kremeľské médiá horúčkovito snažili zistiť, či sa uskutoční Putinov výročný prejav pred federálnym zhromaždením. Nakoniec prejav zrušili. Prvýkrát po mnohých rokoch bola zrušená aj výročná záverečná tlačová konferencia lídra krajiny. 20. decembra, v Deň čekistov, prezident nešiel na Lubianku a obmedzil sa na videopríhovor k svojim bývalým kolegom. Ide však o profesionálny sviatok príslušníkov štátnej bezpečnosti, ktorý pre Putina, bývalého dôstojníka KGB a riaditeľa FSB, vždy veľa znamenal.

To všetko vyvolalo mnohé fámy vrátane tej, že Putin je príliš nahnevaný na nedostatok úspechov na fronte.

Dňa 21. decembra však predstúpil pred verejnosť osobne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie