Denník N

Britský štátny tajomník: Západné tanky zmenia priebeh vojny. Ukrajine budeme pomáhať, kým bude treba

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dodávka zbraní pre Ukrajinu, ktorými vyženie Rusov, je najkratšia cesta k mieru, vraví Leo Docherty.

Na Slovensko prišiel pri príležitosti 30. výročia britsko-slovenských vzťahov, no v rozhovore odpovedal na otázky hlavne o Ukrajine. Briti ako prví oznámili dodávky tankov Challenger 2 pre Ukrajincov, tento týždeň sa k nim pridali ďalšie krajiny.

Štátny tajomník na britskom ministerstve zahraničných veci Leo Docherty si myslí, že to zmení priebeh vojny.

„Možnosti, ktoré sa Ukrajincom naskytnú, sú veľmi veľké. Sú to veľmi moderné a efektívne bojové tanky, ktoré Ukrajina doteraz nemala,“ hovorí.

Vraví, že Ukrajincov podporia, aj keď budú chcieť s Rusmi rokovať, a takisto hovorí, prečo sú dodávky západných zbraní podľa neho najkratšou cestou k mieru.

Niektoré krajiny sa tento týždeň pridali k Britom a sľúbili Ukrajine dodať bojové tanky. Aké je to významné? 

Je to veľmi významné. Hrubá vojenská sila bola pri ukrajinskej snahe oslobodiť svoje územie vždy dôležitá. My Briti sme to pochopili už na samom začiatku, preto sme im poskytli protitankové strely NLaw. Dodaním tankov Challenger 2 pokračuje naše pevné odhodlanie poskytnúť ukrajinským priateľom možnosti, aby sa mohli brániť. Ako sme videli za posledných 24 hodín (rozhovor prebiehal v stredu poobede – pozn. red.), dodávky tankov od Nemcov a Američanov sú tiež veľmi dôležité a sme radi, že sme toho súčasťou.

Bude to stačiť na to, aby to zmenilo priebeh vojny?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie