Denník N

Analytik Lebduška: Vojna boju s korupciou na Ukrajine neprospieva, z Arestovyča si novinári robili žarty

Olexij Arestovyč, bývalý poradca ukrajinského prezidenta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Olexij Arestovyč, bývalý poradca ukrajinského prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Korupcia na Ukrajine bola od 90. rokov veľkým systémovým problémom. Skutočne obludné rozmery nabrala až s prezidentom Viktorom Janukovyčom po roku 2010,“ hovorí český expert na Ukrajinu Michal Lebduška. K mentálnej zmene Ukrajincov v súvislosti s korupciou došlo podľa neho po revolúcii na Majdane.

„V tejto chvíli je tam chuť sa jej zbaviť. Žije tam množstvo skvelých investigatívnych novinárov, čo znamená, že je tam kontrola zo strany verejnosti a zároveň je tam prítomný aj tlak spoločnosti,“ vysvetľuje.

Na Ukrajine sa dejú veľké personálne zmeny v štátnej správe. Odvolávajú sa ľudia na ministerstve obrany, v kancelárii prezidenta, na generálnej prokuratúre. Čo sa deje?

Posledné zmeny súvisia s korupčnými kauzami, ktoré sa objavili. Najviac sa diskutuje o kauzách na ministerstve obrany. Ukrajinské médiá v posledných dňoch riešia škandál nákupov vojenského materiálu a jedla pre vojakov za vyššie ceny, ako mali byť. S tým súvisí aj odvolanie zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka, ktorý bol tiež namočený do viacerých káuz týkajúcich sa rozkrádania humanitárnej pomoci.

A čo minister obrany Olexij Reznikov? Je do týchto káuz nejako zapletený?

Nejako v nich tiež figuruje, ale ešte nie je jasné ako. Objavujú sa hlasy, ktoré volajú po jeho odvolaní, no zatiaľ to v jeho prípade nevyzerá, že by mal odísť.

Ukrajina mala dlhodobo problém s korupciou, ktorá prerástla fakticky celým systémom. Súviselo to so sovietskym dedičstvom?

To sa ťažko hodnotí. Faktom však je, že od 90. rokov bola korupcia na Ukrajine veľkým systémovým problémom. Miera korupcie bola vysoká aj vo vysokej politike, čo súviselo s privatizáciou v tom období. Potom začali vznikať podnikateľsko-politické klany späté s oligarchami, kde bola miera korupcie obrovská. Pre Ukrajinu bola zároveň veľmi charakteristická aj malá korupcia, ktorú poznáme aj od nás z 90. rokov, keď sa podplácali úradníci, policajti, lekári, učitelia, aby niečo zariadili. Súviselo to aj so zlou ekonomickou situáciou na Ukrajine. Takto si ľudia veľmi často privyrábali. Bola to jedna z mála možností, ako si pri tých bizarne malých platoch prilepšiť.

Ukrajina sa korupcie nevedela zbaviť ani po roku 2000?

Nie, vrcholom tohto trendu bolo funkčné obdobie prezidenta Viktora Janukovyča v rokoch 2010 až 2014. Vtedy korupcia nabrala skutočne obludné rozmery. Práve s Janukovyčom je spojený aj najväčší symbol korupcie na Ukrajine – rezidencia Mežihirja neďaleko Kyjiva, ktorá bola pôvodne majetkom štátu, ale Janukovyč si ju previedol na seba.

A dal si tam zlatú toaletu.

Áno, je to gýčovitá a obludná rezidencia. Práve Janukovyč, ktorý pochádza z Donbasu, priniesol do politiky praktiky, ktoré boli ešte o úroveň niekde inde ako napríklad na západnej Ukrajine. V tom období zbohatla celá jedna vrstva okolo neho vrátane jeho najbližšej rodiny. Jeho syn Olexandr Janukovyč sa stal jedným z najbohatších Ukrajincov, mimochodom, živil sa ako zubár.

Aká je šanca, že vojna povedie k zmene myslenia a správania Ukrajincov v súvislosti s korupciou?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie