Denník N

Nikto nesmie ponižovať svätých, povedal Erdogan po pálení koránu v Štokholme. Zamietne preto Švédsku vstup do NATO?

Demonštrant skáče na podobizeň tureckého prezidenta Erdogana počas protestov Centra kurdskej demokratickej spoločnosti. Foto - TASR/AP
Demonštrant skáče na podobizeň tureckého prezidenta Erdogana počas protestov Centra kurdskej demokratickej spoločnosti. Foto – TASR/AP

Ako povedala analytička Lucia Yar, Erdogana čakajú dôležité voľby a nemali by sme čakať, že takého žolíka, ako je vstup Švédska do NATO, pustí z rúk pred znovuzvolením.

Krajne pravicový aktivista s dvojitým dánskym a švédskym občianstvom Rasmus Paludan si v Štokholme vyžiadal povolenie demonštrovať. Dostal ho, minulú sobotu sa postavil pred tureckú ambasádu a pred očami novinárov, policajtov a asi stovky protidemonštrantov podpálil korán.

Nie je to prvá antiislamská demonštrácia vo Švédsku ani prvý prípad, keď sa takýmto spôsobom verejnosti prezentoval samotný Paludan. Nikdy to neupútalo priveľa pozornosti.

Lenže teraz je osud švédskeho členstva v NATO v rukách tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Švédska vláda zdôraznila, že nesúhlasí s tým, čo Paludan urobil, ale musí rešpektovať to, že ústava zaručuje slobodu prejavu. Odmietnuť udeliť povolenie na demonštráciu by mohli len vo výnimočných prípadoch, napríklad ak by existovali hrozby pre verejnú bezpečnosť. Erdogana vysvetlenie neuspokojilo.

„Je zrejmé, že tí, ktorí dovolia, aby sa pred našou ambasádou odohrala taká podlosť, nemôžu od nás očakávať žiadnu charitu v súvislosti s ich vstupom do NATO,“ povedal nahnevaný turecký prezident.

Je vstup Švédska do NATO pre tento incident ohrozený?

Nikto nesmie ponižovať svätých

Švédsko a Fínsko boli dlhodobo neutrálnymi krajinami, ale Putinova vojna na Ukrajine ich prinútila prehodnotiť tento postoj. Fínsko s agresorom zdieľa 1300 kilometrov dlhú hranicu a v minulosti krajinu už Rusi napadli. Švédsko zas má v Baltskom mori ostrov Gotland, ktorý leží 300 kilometrov od ruskej flotily v Kaliningrade.

Oba štáty v máji minulého roku požiadali o vstup do NATO. Schváliť to musia všetci členovia Aliancie a väčšina členských štátov to už aj urobila.

Okrem Maďarska a Turecka, kde sa prezident Erdogan rozhodol, že bude Švédsko aj Fínsko vydierať. Erdogan tvrdí, že severské krajiny, a najmä Švédsko, vytvorili nový domov členom PKK, teda Strany kurdských pracujúcich, ktorú Turecko, Európska únia, Veľká Británia aj USA považujú za teroristickú organizáciu.

V minulosti jej členovia spáchali atentáty na území Turecka. Cieľom bolo vytvorenie samostatného kurdského štátu na územiach s väčšinovým kurdským obyvateľstvom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie