Denník N

Prezidentka napadla paragraf 363 na Ústavnom súde. Vidí zásah do nezávislosti súdnej moci

Maroš Žilinka a Zuzana Čaputová po jeho vymenovaní. Foto N - Tomáš Benedikovič
Maroš Žilinka a Zuzana Čaputová po jeho vymenovaní. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ústavný súd má na stole už druhé podanie, ktoré sa týka sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Po poslancoch Národnej rady spochybňuje toto ustanovenie aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Do Košíc podala návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 a s ním súvisiacich ustanovení s ústavou a medzinárodnými dohovormi. Vidí porušenie práva na súdnu ochranu, ako aj na nestranný a nezávislý súd, ale aj princípu deľby moci.

„Terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, neprimerane zasahujú do nezávislosti súdnej moci,“ domnieva sa prezidentka.

Upozorňuje, že „napadnuté ustanovenia reálne umožňujú generálnemu prokurátorovi torpédovať rozhodovaciu činnosť súdov z pozície orgánu verejnej moci stojaceho mimo súdnej moci a mimo dosahu jej kontroly“.

Žilinka nechce byť štatistom

Podanie prezidentky prichádza krátko po tom, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka minulý týždeň v piatok zrušil pomocou paragrafu 363 obvinenie Martinovi Borguľovi, donedávna poslancovi Sme rodina.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie