Denník N

Silná územná samospráva je poistkou demokracie a úspechu Slovenska

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Zabetónovanie jedného volebného obvodu iba odhalilo tých, ktorí o demokracii rozprávajú, len keď sa im to hodí, pričom sledujú svoje záujmy, prípadne záujmy vybraného okruhu sympatizantov.

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre decentralizáciu verejnej správy

Reality show, ktorej hviezdami sú predstavitelia parlamentných politických strán, pokračuje. Občania ešte nestrávili predchádzajúci diel a už je tu nový. Hra na lepších a horších demokratov naberá na sile, pričom aktérom uniká, že zásadné spoločenské zmeny, nové trendy vrátane klimatickej zmeny, technologický vývoj a s tým súvisiaca zmena prevládajúceho procesu výroby si vyžadujú nielen sociálne zmeny, ale aj zmenu spravovania štátu. Jeho politickej štruktúry a rozdelenia právomocí a zodpovednosti v štáte. Nielen tej horizontálnej, ale aj vertikálnej.

Tomáš Baťa svojho času definoval úlohu ľudí, ktorí si chcú hovoriť štátnici, slovami: „Najvznešenejšou úlohou vedúcich osobností štátu je prebudiť a uvoľniť životnú silu obyvateľstva a riadiť tieto sily tak, aby pomáhali sebe aj štátu k blahobytu. Jediným prostriedkom k naplneniu tohto cieľa je nechať samosprávne zväzky žiť z vlastných prostriedkov.“ Čakanie na štátnikov pokračuje.

Posledné obdobie a správanie viacerých slovenských politických strán skôr napĺňa definíciu, ktorú pred storočiami vyslovila Simone Weil v Traktáte o zrušení politických strán: „Politická strana je organizáciou postavenou tak, aby dokázala vykonávať kolektívny tlak na myslenie každej ľudskej bytosti, ktorá sa rôznymi spôsobmi snaží ovplyvniť ľudí s volebným právom. V skutočnosti je jej hlavným cieľom vlastný rast a čo najväčší vplyv na správu štátu. Je to de facto stroj na výrobu kolektívnych vášní a dá sa povedať, že každá strana je už v zárodku a v zámere totalitná.“

Ak už sa teda „demokrati“ rozhodli brániť voči „nedemokratom“, čo je skvelá správa, mali sa ústavnou zmenou postarať nielen o možnosť samoskrátenia volebného obdobia, ale aj o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie