Denník N

Prokurátorky navádzali súdy, aby odmietli prípady Kováčika, Výboha a Pčolinského. Ich šéf Žilinka to zahmlieva

Výboh, Pčolinský a Kováčik. Foto – N/Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič; TASR
Výboh, Pčolinský a Kováčik. Foto – N/Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič; TASR

Špeciálna prokuratúra zverejnila listy, ktoré prokurátorky generálnej prokuratúry poslali na súd.

September 2021, december 2021 a máj 2022 – obvinení Dušan Kováčik, Miroslav Výboh a Vladimír Pčolinský. V týchto troch prípadoch po podaní obžaloby napísali prokurátorky generálnej prokuratúry listy na súd a upozornili na údajné procesné pochybenia v prípravnom konaní.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic označil tieto kauzy za „profilové“ a dáva najavo, že takýto postup podriadených Maroša Žilinku považuje za zásah do výkonu spravodlivosti.

Spája ich aj to, že vo všetkých troch nestihli na generálnej prokuratúre rozhodnúť o návrhoch podľa paragrafu 363. Obvinení tak nedostali u Maroša Žilinku šancu, aby zrušil ich obvinenie.

Aké sú úlohy – kto dozerá na vyšetrovanie, kto súdi a čo s tým majú Žilinkovi podriadení

Prokurátorky generálnej prokuratúry upozornili sudcov na možné porušenie práva na obhajobu a „nechali na zváženie“, či sa to naozaj stalo. Podľa trestného poriadku je porušenie práv na obhajobu dôvodom na odmietnutie obžaloby.

Prípady pritom dozorovala špeciálna prokuratúra: jej prokurátori robili dozor nad vyšetrovaním a doviedli ho až k obžalobám. A keď podali obžaloby na súd, bolo už na sudcoch, či ich prijmú a ako o nich budú ďalej rozhodovať. Právomoc generálnej prokuratúry sa končí ukončením vyšetrovania – a ako už opakovane ukázal Maroš Žilinka, cez paragraf 363 ju aj naplno využíva.

„Tieto podania boli zasielané súdu bez právneho titulu, bez znalosti spisu a bez informovania príslušného prokurátora špeciálnej prokuratúry,“ upozornila vo štvrtok špeciálna prokuratúra na svojom Facebooku a aj zverejnila listy prokurátoriek Martiny Cibuľovej a Kataríny Habčákovej.

Špeciálna prokuratúra tak reagovala na vyjadrenia generálnej prokuratúry pod vedením Maroša Žilinku, ktorá namiesto vysvetlenia, prečo jeho podriadené takto konali, začala podstatu problému zahmlievať.

Lipšic: Toto robí obhajoba

Daniel Lipšic kritizoval postup prokurátoriek. Čudoval sa, ako je možné, že keď špeciálna prokuratúra podá v profilových kauzách obžalobu, „prokurátorka generálnej prokuratúry napíše na súd, aby obžaloba bola vrátená a vec odmietnutá“.

„To robí obhajoba – to nerobia prokurátori. My sedíme na hlavnom pojednávaní na opačných stranách miestnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Dušan Kováčik

Maroš Žilinka

Miroslav Výboh

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie