Denník N

Polovičný Slovák Olle fotí F1: Brutálna rana, hodil som sa o zem. O tri sekundy som už fotil Alonsa, ako vylieza z auta

Ivan Olle. Foto - Kym Illman
Ivan Olle. Foto – Kym Illman

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenský fotograf F1 Ivan Olle navštívil počas posledných ôsmich rokov takmer sto veľkých cien. Nikdy však nemal taký pocit ako v Imole pri svojom návrate na okruhy počas pandémie. „Celé to miesto bolo vtedy divné. Cez preteky si počul vtáky a ticho. Mal som zimomriavky. Chodíš na trati na tom ikonickom mieste, kde je vždy obrovský hluk. A teraz počuješ vtáky, sem-tam prejde monopost.“

Pri reštarte F1 počas pandémie sa ocitol medzi prvou štyridsiatkou fotografov, ktorí dostali oficiálnu pozvánku od šampionátu. Počas posledných troch sezón disponoval permanentnou akreditáciou, vďaka ktorej precestoval celý svet, čím sa dostal do bližšieho kontaktu s predstaviteľmi tímov.

Olle chodí na veľké ceny od roku 2015. Počas posledných troch sezón disponoval permanentnou akreditáciou. Napriek tomu je na Slovensku málo známy.

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo je na Slovensku prakticky neznámy;
  • že fotograf F1 sa môže takisto ocitnúť v nebezpečenstve;
  • že pri oslavách majstrovského titulu Nica Rosberga mal namále;
  • čo všetko zahŕňa pravidelné cestovanie na veľké ceny;
  • ako je to s údajnou špionážou fotografov v F1;
  • prečo nie je vyslovene fanúšikom niektorého z pilotov.

Na Instagrame som vás sledoval dlhší čas, ale netušil som, že ste Slovák. Až kým som si pod jednou z vašich fotiek nevšimol #instaslovak.

Som polovičný Slovák a polovičný Maďar. Moji starí rodičia pochádzajú od Budapešti, tam sa narodili. Ja som sa narodil na Slovensku. Slováci ma veľmi nepoznajú, napriek tomu sa moje fotky objavujú na rozličných miestach od Mexika až po Austráliu. Na Slovensku ma akosi nevedeli nájsť.

Ako si to vysvetľujete?

Poznajú ma najmä športoví fotografi, pretože som začínal na Slovakiaringu. Ani neviem, či som na Slovensku prerazil. Mám takú nepríjemnú skúsenosť, že médiá boli rady, že dostanú fotky, ale nejaká platba za to extra nie je. Takže by som mal byť vlastne rád, že sa tam objaví moje meno a to bude kvázi reklama. Z toho sa nedá vyžiť.

Ocitli ste sa niekedy v bezprostrednom ohrození života?

Na to v živote nezabudnem. Stalo sa to v Melbourne v roku 2016. Alonso mal na začiatku pretekov strašnú nehodu, pri ktorej vrazil do steny, za ktorou som stál. Bol vlastne dva metre odo mňa. Bola to brutálna rana. Nebola to červená zóna. Nikto nečakal, že tam vyletí. Počul som zaškrípanie kolies, lebo som išiel popri plote. Obzrel som sa, odkiaľ to ide, pristúpil som bližšie a vtedy prišla tá strašná rana. Lietali ka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie