Denník N

Expolitik Peter Weiss: Ponuka kandidovať za prezidenta zatiaľ neprišla (+ video)

Peter Weiss. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Weiss. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer je oveľa radikálnejší než Hlas, mne osobne nevyhovuje komunikácia Ľuboša Blahu, hovorí bývalý politik, diplomat a tvár slovenskej ľavice Peter Weiss.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Peter Weiss (70) je bývalý predseda Strany demokratickej ľavice (SDĽ), neskôr zakladateľ Sociálnodemokratickej alternatívy (SDA), bývalý veľvyslanec v Maďarsku a Česku. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa zúčastnil referenda o zmene ústavy;
  • čo sa mu nepáči na Smere a prečo má bližšie k Hlasu;
  • či je vylúčené, že by kandidoval za prezidenta;
  • koho by volil v českých prezidentských voľbách;
  • aj čo si myslí o vojenskej pomoci Ukrajine.

V histórii Slovenska vyslovil parlament nedôveru len dvom vládam; kabinetu Eduarda Hegera vlani v decembri a druhej Mečiarovej vláde v roku 1994. Pri tom prvom prípade ste boli ako predseda SDĽ, tá vtedy podporila vznik dočasnej vlády Jozef Moravčíka, ktorú prezident vymenoval do siedmich dní od chvíle, čo parlament hlasoval o nedôvere vláde Vladimíra Mečiara. Bola vtedy rýchlosť na mieste?

Samozrejme. Rýchlosť bola spojená so zodpovednosťou za štát. Keďže som spoluzostavoval Moravčíkovu vládu, pamätám si, že sme ju mali hotovú v priebehu dvoch-troch dní. Strany, ktoré ju neskôr vytvorili, sa stretávali ešte pred hlasovaním o nedôvere, a mali teda doriešené personálne otázky. Doteraz mi mnohí vyčítajú, že Strana demokratickej ľavice vtedy žiadala predčasné voľby. Bolo to pre zodpovednosť za štát a legitimitu. Málokto si to pamätá, ale Moravčíkova vláda visela na šnúrke od Durayových gatí (poslanec Miklós Duray za stranu Spolužitie – pozn. red.).

Moravčíkova vláda získala dôveru v parlamente, ale okrem strán, ktoré do nej nominovali ministrov, ju podporili aj poslanci maďarských menšinových strán, ktoré v nej nesedeli.

Áno, bola to riziková vláda, navyše vtedy už začínali tlaky – aj vnútri vládnucich strán – na privatizačné projekty. Pamätám si, ako ktosi prišiel s návrhom na privatizáciu Slovenskej sporiteľne. Brigita Schmögnerová (vtedy podpredsedníčka vlády za SDĽ – pozn. red.) ho jednou vetou poslala preč a povedala, že nedovolí privatizovať banku, ktorá má monopol. Takže by bolo obrovským rizikom, aby Moravčíkova vláda fungovala bez legitimity z volieb, ako menšinová, pod obrovskými tlakmi a so silnou opozíciou v podobe HZDS.

Video: Rozhovor s Petrom Weissom
(autori: Eva Štefanková, Dušan Mikušovič)

O chvíľu porovnám situáciu z roku 1994 s tou súčasnou. No k tým predčasným voľbám, ktoré ste vtedy presadili. V roku 2001 ste v rozhovore pre TASR k desiatemu výročiu SDĽ povedali: „Vždy budem ľutovať, že som uveril výskumom volebných preferencií a súhlasil s predčasnými voľbami.“

Ešte viac ľutujem, že sme vytvorili koalíciu Spoločná voľba (volebná koalícia z roku 1994, ktorú vytvorili Strana demokratickej ľavice, Sociálnodemokratická strana Slovenska, Strana zelených na Slovensku a Hnutie poľnohospodárov Slovenskej republiky, pozn. red.).

Keď neskôr Mikuláš Dzurinda vytváral SDK, z tejto mojej chyby sa poučil a koalíciu urobil rok predtým, ako boli voľby, aby sa ľudia stihli s novým politickým projektom oboznámiť. Strana demokratickej ľavice v štvorkoalícii Spoločná voľba zanikla. Ak by som mal tie skúsenosti, ktoré mám teraz, urobil by som maximálne dvojkoalíciu so Sociálnodemokratickou stranou Slovenska. To bola najväčšia chyba.

Doteraz s kamarátmi z SDĽ vedieme spory, či sme mohli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Hlas

Referendum o predčasných voľbách

Rozhovory

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie