Denník N

Áno Lukašenkovi, nie vojne. Bieloruska Sabalenková sa zriekla psychológa a vyhrala Australian Open

Aryna Sabalenková krátko po skončení finále. Foto – AP
Aryna Sabalenková krátko po skončení finále. Foto – AP

Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Vo finále v Melbourne zvíťazila v pozícii nasadenej päťky nad turnajovou dvadsaťdvojkou Kazaškou Jelenou Rybakinovou 4:6, 6:3 a 6:4.

Dvadsaťštyriročná Sabalenková získala premiérový singlový titul na podujatiach veľkej štvorky, uspela hneď vo svojom prvom grandslamovom finále. Medzi favoritky na grandslamových turnajoch však patrila už dlho.

„Tu vám to hovorím. Víťazkou Australian Open bude Aryna Sabalenková. Dobre?“ hovoril Patrick McEnroe, analytik ESPN, ešte v roku 2019. A to aj napriek tomu, že v tom čase sa jej na grandslamových turnajoch vôbec nedarilo.

Do prvej desiatky sa dostala začiatkom roka 2019 a odvtedy je v nej takmer stále. Na grandslamových turnajoch na ňu však vždy doľahol tlak. „Mentálne je to tam oveľa náročnejšie,“ hovorila v roku 2021. Okrem troch semifinálových účastí z posledných dvoch sezón mala problém dostať sa vôbec do druhého týždňa.

Možno by nejeden fanúšik za jej celkovým víťazstvom predpokladal prácu športového psychológa. Sabalenková však na tlačovke zaskočila novinárov, keď na otázku, či sa počas turnaja radila so psychológom, povedala, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie