Denník N

Cenový strop na ropu spôsobuje kolaps príjmov Ruska

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Odborníci odhadujú, že Moskva pre sankcie denne prichádza o 160 miliónov eur. A táto suma bude len narastať.

Autor je novinár a prekladateľ

Strop na ceny ruskej ropy, ktorý zaviedli západné krajiny, funguje a dosahuje svoje ciele, uviedla prednedávnom americká ministerka financií Janet Yellenová.

Podľa jej názoru sa vďaka tomuto reštriktívnemu opatreniu podarilo udržať ruskú ropu na trhu bez toho, aby sa znížil jej objem, a zároveň výrazne znížiť príjmy Moskvy, z ktorých sa obrovská časť používa na vojnu proti Ukrajine.

Pripomíname, že cenový strop zaviedli 5. decembra minulého roka krajiny G7, Austrália a EÚ. Zahŕňa súbor opatrení, ktoré obmedzujú predaj ruskej ropy na hranicu 60 amerických dolárov za barel. V dôsledku toho sa výrazne znížil aj vývoz surovín z Ruska.

Analýzy Centra pre výskum energetiky a čistého ovzdušia (CREA) so sídlom v Helsinkách odhadujú, že embargo na dodávky ruskej ropy zo strany viacerých západných krajín vrátane USA, Kanady a EÚ spolu s cenovým stropom spôsobili Moskve denné straty vo výške 160 miliónov eur. A to je len začiatok. Analytici CREA predpokladajú, že po zavedení embarga na ropné produkty 5. februára príde Rusko o 280 miliónov eur denne. Upozorňujú, že to nie sú všetky náklady, ktoré môže Moskva nakoniec znášať.

Rozhodnutia kremeľského vedenia sú veľmi vzdialené od logiky, rozumu a záujmov vlastnej krajiny

Michail Krutichin, analytik ropného a plynárenského sektora, v rozhovore pre ruskú službu Hlasu Ameriky uviedol, že súhlasí s názormi Yellenovej. Podľa neho aj keď kupujúci z toho či onoho dôvodu nepovedia, že sa pripájajú k pravidlám o cenových stropoch, naďalej požadujú od Ruska výrazné zľavy.

„India je v tomto zmysle veľmi dobrým príkladom,“ spresnil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie