Denník N

Mapa týždňa: Dvadsiate storočie prinieslo obrovské tragédie. Najtragickejšou udalosťou je však bezpochyby holokaust

Foto - ČTK
Foto – ČTK

Autor je veľvyslanec SR vo Veľkej Británii a bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa, ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile

Nenávisť voči národom, náboženským skupinám či rôznym menšinám bola a naďalej je azda najtragickejšou vecou v dejinách ľudstva. Keď je navyše organizovaná štátmi, vedie k nepredstaviteľným tragédiám a smrti nesmierneho počtu ľudí a často aj k anihilácii obrovských skupín obyvateľstva.

Dvadsiate storočie prinieslo obrovské tragédie, genocídy, nenávistné kampane – a obete sa počítali v miliónoch. Len si pripomeňme ukrajinský holodomor riadený a organizovaný Moskvou (zahynulo viac ako päť miliónov Ukrajincov), masaker v čínskom Nankingu alebo vraždenie Arménov. Nemôžeme zabudnúť ani na zverstvá páchané dvomi zločineckými diktatúrami – nacizmom a komunizmom – na vlastnom aj susedných národoch, v prípade ktorých sa obete počítajú v desiatkach miliónov. A potom sú tu ešte takí zločinci ako Pol Pot a jeho Červení Kméri v Kambodži, ktorí sú zodpovední za vyvraždenie asi štvrtiny obyvateľstva štátu (cca 1,5 – 2 milióny mŕtvych zo 7,5 milióna obyvateľov), Duvalierovci na Haiti, Idi Amin v Ugande a ďalší.

Všetky tieto genocídy, vražedné kampane a vyhladzovania, ako aj diktátori a zločinci zodpovední za tieto ohavné činy predstavujú to najstrašnejšie, čo ľudstvo vyprodukovalo v tom najhoršom zmysle slova. Nedajú sa porovnať a ani to nemá zmysel.

Najtragickejšou udalosťou je však bezpochyby holokaust:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie