Denník N

Príbeh najdrahšej cibule na svete: Na Filipínach stojí toľko, že ju musia pašovať

Ilustrácia - T. B. s Midjourney
Ilustrácia – T. B. s Midjourney

Výsledky online vyhľadávania hesla „Filipíny cibuľa“ pripomínajú na prvý pohľad skôr súťaž o to, kto vymyslí ten najlepší žart. Najmä na sociálnych sieťach a v diskusných fórach ako Reddit či Tumblr čaká na záujemcov o tému úplný gejzír mémov, teda internetových obrázkových vtipov.

Hrdo vystavená mužská hruď, ktorú namiesto zlatej retiazky zdobí na stužke priviazaná fialová cibuľa. A rovnakým „šperkom“ ovešaná ruka, kde cibuľa okrem zápästia pyšne čnie aj z prsteňa.

Alebo škatuľka na snubný prsteň, keď už sme pri tých prsteňoch – akurát s tým rozdielom, že nadšený výraz na tvári o ruku požiadanej ženy nevyvolal diamant, ale typická letokruhová kresba rozkrojenej cibule.

Romantikou srší aj bohatá cibuľová kytica s apelom „Vyznajte na Valentína lásku!„. Inde sa zase postava z Pána prsteňov Glum rúti do plameňov Hory osudu a nadšene sa pozerá na svojho „miláčika“, ktorého sa opäť zmocnil: nelúpanú cibuľu.

V bonboniére Ferrero sa namiesto praliniek tlačí jedna cibuľa vedľa druhej, cibuľa visí z uší ako tie najžiadanejšie náušnice alebo je cibuľami ovešaný vianočný stromček.

Prečo všetky tieto vtipy? Jednoduchú odpoveď ponúkajú aj tieto mémy. Napríklad ten, v ktorom sa sťažuje aj sama animovaná postavička cibule: „Taká cena rozplače dokonca aj mňa!“

Drahšia než hovädzie 

Humor je úľavnou reakciou na frustráciu – a tej je na Filipínach ešte omnoho viac než mémov. Ostrovná krajina totiž zažíva ďalšiu kapitolu vlečúcej sa potravinovej krízy, počas ktorej Filipínci čelia nedostatku základných surovín. Po cukre – jednom z pilierov miestnej kuchyne – prišlo už aj na cibuľu.

Začalo sa to pomerne nenápadne už počas minulého roka, ale situácia sa rýchlo zvrtla. Cena zeleniny, ktorú väčšina sveta vníma ako jednu z najbežnejších a najlacnejších, prudko vystrelila nahor.

Tento rok v januári sa kilogram cibule podľa oficiálnych údajov dozorného úradu predával až za 600 filipínskych pesos. To je v prepočte 10,07 eura.

Ani toto porovnanie však celkom nevystihuje situáciu, pretože Slováci majú výrazne väčšiu kúpnu silu než Filipínci. Hrubé porovnanie HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily (na základe údajov z WorldData) ukazuje na slovenských 33 500 dolárov oproti filipínskym 8900. Veľmi zjednodušene povedané: Slováci sú násobne bohatší než Filipínci, takže v adekvátnom porovnaní by tých 10,07 eura bolo skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie