Denník N

Mikuláš Dzurinda: Za chyby som už zaplatil, chcem pre modrú politiku druhú šancu (+ video)

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prečo by sme sa nemohli spojiť všetci demokrati? Pýta sa zakladateľ Modrej koalície Mikuláš Dzurinda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako vás máme správne oslovovať v súvislosti s Modrou koalíciou? Líder ešte nie ste, tak zakladateľ?

Moji mladí kamaráti ma volajú Miki a poznáte aj moje priezvisko a krstné meno, tak pokojne takto.

Ste zakladateľ Modrej koalície?

Ani mi to nenapadlo takto definovať, zaskočili ste ma. Desať rokov sa stýkam s Ľubošom Schwarzbacherom, päť rokov so skupinou siedmich ľudí, postupne sme sa rozrastali. Možno som takým ideovým vodcom? Alebo tmelom týchto ľudí, ktorí si povedali, že sa chcú okrem svojej profesionálnej práce aj občiansky angažovať. Projekt som nakreslil napokon ja, možností bolo veľa.

Pamätám si, keď som chodil medzi Radom Procházkom, Jánom Figeľom, Michalom Trubanom a neviem kým a nejak to nelepilo, že by sa dávali dohromady. Zrazu mi títo mladí trochu osvietili hlavu a povedal som si, že na tejto generácii ľudí treba stavať. Na generácii ľudí, ktorí sa vedia sami uživiť, majú nádherný životný príbeh, a tak som ten projekt narysoval. Keď poviete, že som spoluzakladateľ, tak nebudem protestovať.

Hovorili ste, že vznikáte odspodu. Dnes na tlačovej konferencii ste, samozrejme, dostávali otázky, kto bude líder, dnes ste ako líder pôsobili. Aká je šanca, že ním nebudete? 

Netuším. Už sa poznáme niekoľko rokov a možno si o tom budete myslieť aj to, že to nebude celkom úprimné, ale ja to inak neviem povedať. Neviem, čo urobí o dva mesiace Ivan Korčok. Prečítal som si rozhovor, kde to vyzeralo rezignovane, a zrazu hovorí, že nevie, čo bude o dva mesiace. Netuším, aká zostava sa napokon okolo Modrej koalície vytvorí. S jedným mojím dobrým kamošom sme si povedali, že budú konkláve. Zídu sa kardináli a celkom slobodne si zvolíme lídra. Už som takto v minulosti zostavoval kandidátku. Ako líder SDKÚ som navrhoval druhého, ale ktorýkoľvek člen predsedníctva mohol urobiť protinávrh. Boli dva papieriky a mali sme tajnú voľbu. A takto to išlo od druhého miesta až po číslo 50. Potom sme už z toho nerobili vedu po tomto mieste. Nejako takto sa k lídrovi dopracujeme.

Korčok by bol fajn líder?

Korčok by bol fajn.

Ale ešte neviete, ako sa rozhodne.

Netuším.

Ešte poviete nejaké iné meno?

Oni musia povedať. Vy ste povedali to meno, ja by som sa necítil dobre, keby som hovoril tie mená.

Meno Korčok ste povedali prvý vy.

To fakt? Tak jedna nula pre vás. Ale veď to je verejné tajomstvo, že sme dobrí kamaráti. Korčok je modrý, veď to bol môj veľvyslanec, štátny tajomník. Iste sú možno aj iné mená, ale život ma naučil, že možno sa objaví meno, ktoré dnes ani nepoletuje v éteri. Keď sa dnes pozriem na tých mojich šarvancov a mladé dámy, tak ja to tam už vidím. Nie každý bude minister, ale každý jeden z nich má na to, aby už dnes bol seriózny poslanec, najmä po tých našich vzájomných stretnutiach, kde sme simulovali politiku. Možno je medzi nimi aj budúci premiér.

Aj vy ste prišli do politiky ako hovorca a tiež sa všetci smiali, kto je ten železničiar. 

Presne tak. Minule som naťahoval Schwarzbachera, že nič mu nechýba na lídra. Bol mojím hovorcom na ministerstve zahraničných vecí a má vynikajúce politické uvažovanie. Je to človek, ktorý sám vlastnými rukami a hlavou dokázal uživiť svoju rodinu, nechodil nikde po štátnych úradoch. Zo dňa na deň bol na ulici. Nefňukal, ani raz za mnou neprišiel, že pomôž mi, niečo mi daj. Rastie ako raketa. Keď som mu to na začiatku povedal, tak on na to, že je „no name“. No skoro ma porazilo. Hovorím: Koľko máš rokov? 44. To som bol rok už premiérom. Nič tomu chlapovi nechýba a možno budú ďalší.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Mikuláš Dzurinda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie