Denník N

High 5ive: Vieme, že to nevieme. Pozrite si zbierku otázok, na ktoré niet odpovedí

Ilustračné foto - National Photo Company
Ilustračné foto – National Photo Company

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Na to, či existuje Boh, nemáme rukolapný dôkaz. Odpoveď ostáva na úrovni viery každého z nás a závisí aj od výkladu daného pojmu. Existuje však veľké množstvo otázok, na ktoré by sme (aj vedecké) odpovede mohli mať, ale nemáme. Zatiaľ sa nám ich nepodarilo nájsť. Sú to takzvané známe neznáme.

Kto objavil koleso? Čo bola skutočná príčina smrti Mozarta? Odkiaľ pochádza označenie 1. apríla ako dňa bláznov? Existoval Homér? Prečo sa nám pri umeleckom zážitku robia zimomriavky? A máme vlastne slobodnú vôľu? Stránka Wikenigma je Wikipédiou nezodpovedaných otázok. Zistite, čo všetko nevieme.

*

Francúzsky skladateľ Erik Satie napísal okolo roku 1893 hudobné dielko Vexations (Trápenie). Ide o minimalistický kúsok hudby, pri ktorom je zaujímavý sprievodný text. Autor v ňom píše, že predtým, ako toto dielo zahráte 840-krát, je dobré sa najprv pripraviť a potom ho hrať v úplnom tichu a s vážnou nehybnosťou.

Dlho toto zadanie nikto nebral vážne, až sa ho ujal John Cage. V roku 1963 v New Yorku usporiadal klavírny maratón s tuctom hráčov. Vstupné bolo päť dolárov a pri odchode dostal návštevník za každých 20 minút počúvania päť centov naspäť. Idea znela: čím viac umenia, tým to má byť lacnejšie. Celý koncert trval 18 hodín.

*

Prečo to rozprávam? Jednak je to dobrá story z dejín avantgardy. A chcel som sa dostať k jednému z účinkujúcich klaviristov. Bol to mladý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie