Denník N

Kým Pavel zaplnil námestie, Babiš sa stretol so stalinistom. Ako sa zrodil výsledok českých volieb

Petr Pavel a Andrej Babiš pred debatou na TV Prima. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Petr Pavel a Andrej Babiš pred debatou na TV Prima. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Prezidentské voľby v Česku sú na konci a výsledok je zrejmý – novým prezidentom sa stane Petr Pavel. Na výsledku sa podieľali aj udalosti štrnástich dní medzi prvým a druhým kolom. Deník N prináša ich prehľad v grafickej podobe.

Sobota 14. januára

Petr Pavel: Poriadok a pokoj

Volební stratégovia na čele s marketingovou expertkou Pavlou Nýdrle sa nenechali výsledkami prvého kola zaskočiť. Štáb ponúkol pracovnú a profesionálnu atmosféru a riešil, čo ďalej. Pavel urobil dobré gesto, keď vychádzal von vítať súperov, ktorí ho prišli podporiť.

Andrej Babiš: Negatívna kampaň

Babiš predviedol po prvom kole neprezidentský výstup. Pri tlačovej konferencii odhodil masku pozitívnej kampane, ublížene sa sťažoval a opakovane klamal. Túto kartu ponechal na stole celých štrnásť dní, počas ktorých sa snažil zaujať voličov.

Pri Babišovej tlačovej konferencii napočítal Deník N celkovo 22 pochybných výrokov, ktoré mali k pravde pomerne ďaleko. Pavel zvolil prezidentský a pokojný štýl, s ktorým vystupuje prakticky vždy. Ani Babiš sa nijako nepretvaroval. Potreboval útočiť, ale zároveň vystupovať dostatočne dôstojne. Sťažovanie sa na všetkých okolo neho mohlo len ťažko demobilizovať Pavlových voličov.

Ilustrácia – Deník N

Nedeľa 15. januára

Pavel: Dnes len televízia

Pavel vystúpil v rozhovore v ČT, inak však jeho tím stavil na pokojnejšiu nedeľu, keď čitateľky a čitateľov ešte zaujímali hlavne povolebné analýzy. Čiastočne tak ponechal priestor Babišovi, ktorému sa podarilo udať tón kampane.

Babiš: Som diplomat, nie vojak

Babišovi sa bilbordmi podarilo vyvolať v časti spoločnosti strach a dostať Pavla do defenzívy. Zároveň však rozhneval časť vojakov a médiá mali dosť času vysvetliť, že prezident nemá žiadne právomoci na zavlečenie krajiny do vojny.

Nezmyselnú tézu o zavlečení do vojny vystrelil Babiš skoro a spôsobom, ktorý nemal žiadaný efekt. Čoskoro sa ukázalo, že nemá žiadne argumenty, ktorými by ju doložil. Na rozdelenie prinajmenšom časti spoločnosti na znechutených vojnových strašením a vystrašených to však stačilo.

Ilustrácia – Deník N

Pondelok 16. januára

Pavel: Ľudový hrdina

Kampaň bývalého náčelníka generálneho štábu získala údernosť. Drobí darcovia počas pár desiatok hodín Pavlovi naposielali desať miliónov korún (419 764 eur), čo je limit, ktorý smie kandidát využiť v druhom kole. Pavel úspešný deň zvýraznil spomienkou na Jana Palacha.

Babiš: Vyvedený z miery

Babiša vykoľajilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie