Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko žiada ľudí, ktorí po voľbách odišli, aby sa vrátili. Prečo by mali a sú vôbec ochotní to urobiť?

Ilustrácia – Pixabay/Gerd Altmann
Ilustrácia – Pixabay/Gerd Altmann

Pre tých, ktorí sa chcú vrátiť, bola zriadená špeciálna komisia.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Ešte v januári 2022 Alexandr Lukašenko počas jedného zo svojich prejavov oznámil zriadenie komisie na rozhodovanie o tom, či sa Bielorus, ktorý odišiel do zahraničia, smie vrátiť do Bieloruska bez následného trestu. Neznie to zvláštne?

Potom tu je štatistika: za rok 2022 je známych najmenej 52 prípadov, keď Bielorusov a Bielorusky zadržali priamo na hraniciach po návrate do krajiny zo zahraničia. Príslušníci bieloruských bezpečnostných síl tvrdia, že všetci títo ľudia sú „zapojení do extrémistických aktivít“. Inými slovami, všetci sú slušní ľudia, ktorí chcú, aby v ich krajine fungovala demokracia a zákony a aby ich hlasy mali význam.

Prečo sa o tom teraz rozprávame? Lukašenko opäť začal hovoriť o komisii, ktorá oznámi Bielorusom a Bieloruskám, ktorí odišli, či ich v Bielorusku z niečoho obvinili a či ich po návrate čaká nejaký trest. Generálny prokurátor Bieloruska Andrej Šved dokonca priblížil, ako to všetko bude fungovať a kto bude môcť požiadať o návrat do Bieloruska bez následkov.

Pokúsime sa zistiť, aké podmienky si režim kladie, prečo to diktátor chce a či sú Bielorusi ochotní vrátiť sa pod garanciou Lukašenka.

Čo je to vlastne za komisiu a aké sú jej úlohy?

V Bielorusku chcú zriadiť medzirezortnú komisiu, ktorá by pracovala s občanmi, čo sa chcú vrátiť do krajiny. Generálny prokurátor Andrej Šved uviedol podrobnosti:

  • Občania by mali vo svojich žiadostiach uviesť, ako a prečo odišli do zahraničia, ako aj vysvetliť, prečo sa domnievajú, že štát má voči nim nejaké nároky. V žiadosti bude ďalej potrebné ubezpečiť komisiu, že daná osoba už neporuší zákon.
  • Žiadosti preskúma komisia (sľubujú, že rýchlo) a po návrate pošle rozhodnutie, či má byť osoba potrestaná alebo nie. Ak sa občanovi umožní vstup bez následkov, podľa generálneho prokurátora už nebude možné prísť za ním neskôr a stíhať ho za niečo, čo spáchal pred návratom. Pokiaľ to nepovolí generálny prokurátor.
  • Sľubujú, že do krajiny pustia späť bez následkov (alebo s minimálnymi následkami: napríklad s povinnosťou zaplatiť pokutu alebo niečo podobné) len tých, ktorí nespôsobili štátu veľké škody a ktorí sa skutočne kajajú a sľubujú, že už nebudú porušovať zákon. Okrem toho Šved zdôraznil, že do Bieloruska nepustia žiadnych „militantov a extrémistov“.

Podľa generálneho prokurátora Andreja Šveda zatiaľ od Bielorusiek a Bielorusov neboli doručené žiadne otázky o návrate.

Načo to je Lukašenkovi?

Existuje niekoľko najčastejšie diskutovaných hypotéz zo strany odbornej komunity a Bielorusov, ktorí opustili krajinu.

Prvá sa týka veľkých problémov s ľudskými zdrojmi a financiami. Bieloruská ekonomika naďalej upadá a obyvatelia krajiny odchádzajú do zahraničia. Mnohí dobre platení a vzácni odborníci a manažéri, lekári, učitelia, ítečkári sa sťahujú – nemá ich kto nahradiť.

V mnohých odvetviach bol nedostatok ľudí už pred voľbami. A keďže po pretrvávajúcej politickej migrácii podľa rôznych odhadov Bielorusko opustili desaťtisíce až státisíce ľudí, nedostatok zamestnancov sa len prehĺbil.

Pokus získať niektorých ľudí späť je priamym riešením problému s personálom. Ak sa ľudia odsťahovali, čo potom musíme urobiť? Správne, vrátiť ich naspäť. Samozrejme, robí sa to spôsobom, ktorý režim pozná. Namiesto reálnych zmien v krajine sa občanom ponúka iba napísať vyhlásenie a čakať na previerku z „extrémizmu“.

To znamená, že jediné, čo štátny systém ponúka, je bezpečnosť. Pravda, takýto prísľub vyvoláva veľkú nedôveru. Najmä na pozadí čoraz častejšieho zadržiavania ľudí, ktorí sa po odchode z Bieloruska z toho či onoho dôvodu vracajú do krajiny a ocitnú sa za mrežami z politických dôvodov.

Druhou je nový trend v propagande. Ak si preštudujeme okresné štátne noviny a ich telegramové kanály, zistíme, že pribúdajú správy o tom, ako „zbehlíci“ (tak Lukašenkov režim nazýva Bielorusky a Bielorusov, ktorí odišli) trpia v zahraničí a chcú sa vrátiť domov. A, samozrejme, ako úžasne sa žije v Bielorusku.

Takže spomínaná komisia s cieľom návratu tých, ktorí porušili zákon, avšak nie príliš, a ktorí sa zároveň spamätali a prisľúbili, že to už neurobia, dobre zapadá do tohto propagandistického príbehu. Režim sa pokúsi vrátiť späť aspoň niekoľko ľudí, ktorí sa budú verejne kajať za účasť na protestoch a komentáre v protestných četoch, odvysiela ich na všetkých štátnych kanáloch a urobí s nimi rozhovor o tom, ako sa im „tam“ žilo zle a ako sa im dobre žije „tu“ v Bielorusku.

Ale kto bude chcieť takúto slávu? A stojí za to život v krajine, kde nefunguje právo, s pochybnými garanciami bezpečnosti? Ak sa zákony porušujú tak ľahko, čo bude stáť porušenie rozhodnutia medzirezortnej komisie?

Sú Bielorusi a Bielorusky pripravení sa vrátiť?

Podľa rôznych prieskumov je až polovica Bielorusov a Bielorusiek, ktorí odišli, pripravená vrátiť sa do krajiny – ale až po zmene politického režimu. Alebo po splnení viacerých podmienok a jasných signálov, že Lukašenko čoskoro odíde: napríklad masové prepustenie politických väzňov, ukončenie represií a vyhlásenie nových volieb s medzinárodnými pozorovateľmi, spustenie vyšetrovania zločinov z rokov 2020 – 2023 členmi volebných komisií a bezpečnostných služieb, stiahnutie ruských vojsk z územia Bieloruska.

Ak je Lukašenkom ohlásená medzirezortná komisia pripravená splniť takéto podmienky Bielorusiek a Bielorusov – sme pripravení sa vrátiť. V opačnom prípade je takýto návrat vstupenkou do väzenia.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie