Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Do politiky sa vrátil muž, ktorý sa veľa nenaučil 

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

pred pár dňami som si s veľkým záujmom prečítala článok kolegyne Denisy Gdovinovej, v ktorom odborníci a odborníčky radia, ako nájsť pre deti dobrú školu.

U nás doma sme toto rozhodovanie už dvakrát absolvovali a musím povedať, že sme sa snažili byť čo najzodpovednejší a brať do úvahy nielen tvrdé dáta, ale aj to, aké máme očakávania, hodnoty a čo by sme pre našu dcéru okrem získania pevného základu do ďalších štúdií ešte chceli.

Počúvali sme aj, akými slovami sa nám v škole prihovárali, ako sa rozprávali s dcérou, ako navonok komunikovali, aká tam bola atmosféra.

Hoci ani jedna takto vybraná škola napokon nebola perfektná, lebo to sa v kolose s viac ako tisíckou študentov a študentiek a veľkým učiteľským zborom ani celkom nedá, podarilo sa nám vyhnúť sa sklamaniu aj nenaplneným očakávaniam.

Hľadanie vhodnej školy ma naučilo, že je dôležité, aby som si všímala nielen to, čo mi moje okolie podhadzuje ako podstatné a smerodajné, ale hlavne to, čo za kľúčové považujem ja a čo si vyžaduje moje dieťa.

Lebo každý z nás a každá z nás má právo určovať si svoje priority a tým podriaďovať svoje rozhodnutia.

Platí to napríklad aj pre rozhodovanie o tom, kto nás bude zastupovať v politike. Píšem o tom, napríklad, v dnešnej téme týždňa.

Prečítať si ešte môžete o tom, prečo sa iránsky režim bojí novinárky, ktorá sa stala hlasom svojich krajanov v USA, prečo je generické maskulínum problém a prečo odporúčam na pozorné počúvanie podcast Barbory Marekovej Ľudskosť.


Téma týždňa: Načo je dobré častovať novinárku slovom mladučká 

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda ohlásil návrat do politiky a na prvej tlačovke v tejto pozícii ukázal, že sa v istých veciach nezmenil. Hoci sa tvári, že chce držať krok s modernými trendmi, napríklad sociálnymi sieťami, sú veci z minulosti, ktoré má pravdepodobne tak hlboko zažité, že si ich jednoducho nevie odpustiť.

Napríklad pripomínať novinárke (platí aj pre novinára) jej vek, hovoriť o nej, že je mladučká, čo má prejudikovať, že si nepamätá, celkom nevie a podobne, sa už naozaj nehodí a tak trochu to degraduje obraz, ktorý by Dzurinda o sebe chcel šíriť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikuláš Dzurinda

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie