Denník N

Česko by po víťazstve Pavla malo zvážiť, či nezrušiť priamu voľbu prezidenta

Priaznivci Petra Pavla pred Národným múzeom. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Priaznivci Petra Pavla pred Národným múzeom. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Je veľkou otázkou, či priamou voľbou hlavy štátu získavame hodnotu, ktorá by vyvážila každých päť rokov obrovské bremeno dezinformácií rozdeľujúcich spoločnosť.

Autor je komentátor českého Deníka N

Éra Andreja Babiša je opäť o niečo bližšie ku koncu. Bývalý premiér a predseda najsilnejšej opozičnej strany utrpel ďalšiu porážku. Na rozdiel od parlamentných volieb však išiel do boja o Hrad sám a výsledok oslabí nielen jeho politické hnutie ANO, ale aj Babiša osobne.

Babiš sa uchádzal o prezidentský post predovšetkým preto, lebo sa spoliehal na úspech svojho hnutia v parlamentných voľbách najneskôr v riadnom termíne a na kumuláciu moci, ktorú by mohol využiť na to, čo sa mu nepodarilo na čele vlády – teda na upevnenie moci vo vlastných rukách podobným spôsobom, ako sa to podarilo jeho vzoru Viktorovi Orbánovi v Maďarsku.

Tento scenár sa zatiaľ podarilo odvrátiť. To je však len začiatok zmien, ktoré musí Česká republika s novým prezidentom na čele podstúpiť, aby v dohľadnom čase vôbec nehrozili.

Po svojom znovuzvolení pred piatimi rokmi Miloš Zeman oznámil, že sa vydá do obcí a regiónov, kde získal najviac hlasov. Toto je jeden z mnohých spôsobov, ako by mal Petr Pavel urobiť opak toho, čo urobil jeho predchodca. Mal by ísť na miesta, kde ľudia volili jeho protikandidáta. A problémy týchto ľudí, komunít a regiónov zaradil na prvé miesto svojho prezidentského programu.

Treba chodiť medzi Babišových voličov

Miloš Zeman tam síce išiel, ale z chudobných častí a obyvateľov Českej republiky, ktorých problémy ho nezaujímali, a teda ani nič neriešil, si urobil len zásobáreň priaznivcov. Bohužiaľ, ani o súčasnej vláde sa nedá povedať, že by sociálne problémy považovala za svoju prioritu. Priznajme porazenému Andrejovi Babišovi, že to bol on, kto pre týchto ľudí urobil v posledných rokoch najviac, aj keď išlo len o nesystémové zvyšovanie dôchodkov, dávok a platov podhodnotených profesií. Ale bolo to aspoň niečo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Komentáre

Teraz najčítanejšie