Denník N

Diplomatické formality niekedy môžu počkať. Korčok, Vášáryová a Topolánek hodnotia Čaputovej návštevu Pavla

Zuzana Čaputová zablahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu do prezidentskej funkcie. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Zuzana Čaputová zablahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu do prezidentskej funkcie. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

V Smere a Hlase kritizujú Čaputovú, že pred oficiálnym vyhlásením výsledkov zablahoželala Pavlovi. Ich kandidáta Šefčoviča pritom podporil prezident Zeman ešte počas kampane.

Bolo spočítaných vyše 99 percent hlasov, keď novozvolený český prezident Petr Pavel vo svojom štábe ohlásil príchod nečakanej hostky. Na pódium za obrovských ovácií publika, ktoré už oslavovalo víťazstvo, vystúpila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Myslím si, že na svete nie sú dva také blízke národy ako Česi a Slováci,“ povedala v úvode svojho príhovoru. Vtom ju jeden z priaznivcov prekričal slovami: „Zuzana, máme ťa radi!“

Prezidentka sa na chvíľu zastavila, poďakovala sa fanúšikovi a dokončila prejav. Od Pavla dostala flanelovú košeľu, ktorá bola symbolom jeho kampane, a na Slovensku sa vzápätí rozbehla debata, či nebolo na takúto návštevu hneď v deň volieb priskoro. Napríklad líder opozičného Hlasu Peter Pellegrini sa nad ňou pozastavil v nedeľnej diskusii na RTVS a označil ju za prirýchlu a „takú navyše“.

Na Čaputovej gesto sme sa pýtali bývalých vplyvných politikov z Česka aj zo Slovenska vrátane Mirka Topolánka, Bohuslava Sobotku a Ivana Korčoka. Tí ju chvália a hovoria, že naň mala plný nárok.

Nezvyčajné, ale silné gesto

Prezidentkin nečakaný výjazd do Prahy bývalý minister zahraničných vecí a dlhoročný kariérny diplomat Ivan Korčok vníma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Petr Pavel

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie