Denník N

Pomáha Bratislave s ulicami: Ideálne mesto? Také, ktoré navrhli pre trojročné dieťa

Simon Battisti. Foto N - Tomáš Benedikovič
Simon Battisti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Absolvent Harvardskej školy dizajnu Simon Battisti už niekoľko rokov navrhuje bezpečnejšie ulice pre deti v Albánsku. Teraz pomáha to isté robiť aj u nás v rámci projektu Ulice pre deti Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Najkontroverznejšia vec, ktorú môžete spraviť, je odstrániť parkovacie miesta, hovorí architekt Simon Battisti, ktorý už niekoľko rokov pomáha Tirane, hlavnému mestu Albánska, navrhovať bezpečnejšie školské ulice. Battisti radí aj Metropolitnému inštitútu Bratislavy (MIB) s projektom Ulice pre deti, ktorý v Rači transformoval okolie základnej školy Tbiliská a nedávno sa rozšíril o ďalších desať bratislavských škôl.

V rozhovore sa dozviete:

  • či by svojim deťom dovolil ísť samým do školy v Bratislave,
  • prečo si od ľudí nepýta povolenie na odstránenie parkovacích miest,
  • o dôležitosti a limitoch verejnej diskusie,
  • prečo by mestá mali byť navrhnuté predovšetkým pre malé deti,
  • o rozdieloch medzi Tiranou, Bratislavou a Seattlom.

Odkiaľ ste?

Vyrastal som v Seattli, hlavnom meste štátu Washington.

Ako ste sa ocitli v Tirane?

Išiel som tam v roku 2014 vďaka Fulbrightovmu grantu, aby som skúmal vtedy pomerne nové procesy stavebného rozvoja a konkrétne to, ako sa v Tirane financovali stavby mrakodrapov.

Teraz pomáhate tamojšiemu magistrátu zlepšovať bezpečnosť detí v okolí škôl. Ako k tomu došlo?

S mestom som začal spolupracovať v roku 2017, keď som viedol štipendijný program na Harvardskej škole dizajnu. Študenti prichádzali do Tirany a spoločne sme sa zaoberali novým projektom mesta, ktorý bol v podstate o tom, ako vytvoriť bezpečnejšie prostredie v okolí škôl.

Časom si nás všimla iniciatíva Urban 95, ktorá patrí pod Nadáciu Bernarda van Leera a zaoberá sa vývojom malých detí a ako naň vplýva mestské prostredie. Vďaka grantu od Urban 95 sme v roku 2018 založili mimovládnu organizáciu, ktorá podporuje program súčasného starostu na rozvoj s ohľadom na potreby detí.

Ako vznikla vaša spolupráca s Metropolitným inštitútom Bratislavy?

Moja neziskovka Qendra Marrëdhënie spolupracuje s Urban 95 Academy, ktorú prevádzkuje London School of Economics. Bratislava bola jednou zo samospráv, ktoré pozvali do tohto programu, a mňa jej pridelili ako mentora. Pracovali sme spolu šesť týždňov a radil som im s rozvojom pilotného projektu na škole Tbiliská. MIB ten projekt navrhoval a organizoval a ja som im v podstate dával rady a spätnú väzbu. Pracovali sme spolu šesť mesiacov, vďaka podpore od Nadácie Bernarda van Leera sme mohli našu spoluprácu predĺžiť o ďalší polrok.

Ako vyzerá zdravé školské prostredie?

Veľká časť vytvárania bezpečného prostredia pre deti v mestách je o zmierňovaní škodlivých faktorov na princípe harm reduction. Vo väčšine našich miest je veľa vecí, ktoré aktívne škodia deťom. V ideálnom svete by tieto veci neexistovali a deti by mali priestor s čistým vzduchom, kde sa môžu nezávisle a slobodne hrať.

Čo najviac škodí deťom v mestskom prostredí?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie