Denník N

Chodí s partiou po Moskve a ostro zakazuje ľuďom piť alkohol. Je to strážca poriadku alebo chuligán provokujúci bitky?

Michail Lazutin. Foto - youtubový kanál Lev Protiv
Michail Lazutin. Foto – youtubový kanál Lev Protiv

Michail Lazutin stojí na čele mládežníckeho hnutia Lev Protiv od roku 2014. S kamarátmi navštevuje verejné miesta v Moskve, kde sa schádzajú mladí ľudia, ktorí fajčia a pijú alkohol. Poúča ich, zakazuje im to, množstvo akcií sa tak končí konfliktmi, bitkami a zatýkaním.

Mladý chlap s výškou 179 centimetrov, s holou hlavou, dlhou bradou a so širokými ramenami je oblečený v teplákoch a tričku. V sprievode niekoľkých kamarátov, ktorí držia v rukách kamery, sa pohne smerom k neďalekej Jame. Vo videu sa rozozvučí atmosférická hudba. Predstavenie s vopred odhadnuteľným scenárom sa začína. A nie je to film, ale realita.

Jama je jedno z miest v Moskve, kde sa najmä počas piatkových a sobotňajších večerov stretávajú stovky až tisícky mladých ľudí. Ide o väčšie či menšie partie, ktoré spája jedno – chcú si oddýchnuť. Niektorí hrajú na gitare, väčšina len tak posedáva na betóne a debatuje. Hlučne. A najmä – pije. Často do nemoty. Vrátane neplnoletých. Odpadkové koše na fľašky a plechovky nestačia, váľajú sa všade naokolo.

Už čoskoro v Jame vypukne fyzický konflikt, do ktorého sa zapoja desiatky ľudí. Bude ho musieť riešiť polícia. Vzduchom poletia päste aj sklenené fľaše. Množstvo očí zasiahnu spreje s čiernym korením. A tak ako minule, aj teraz budú na mieste zranení a zatknutí.

Hrdina toho celého potom príde domov, video zostrihá a zavesí na internet, kde si ho pozrú státisíce ľudí. Milujú krv, slzy, hystériu. Prinesie mu to ďalších odberateľov jeho kanála na YouTube aj ďalšie príjmy z reklamy.

Abstinenti v teréne

Okolo Jamy sú bytovky, v ktorých žijú najmä starší ľudia. S nočným hlukom si dlhodobo nevedia rady. Polícia ich sťažnosti nerieši. Na scénu preto prichádza novodobý Timur a jeho družina.

Volá sa Michail Lazutin, jeho občianske hnutie má názov Lev Protiv. Vysvetľuje to tým, že sa narodil v znamení Leva. V Rusku hnutie pôsobí už osem rokov, z Moskvy sa rozrástlo aj do ďalších miest. Hlavný kanál hnutia Lev Protiv má dnes len na YouTube takmer dva milióny sledovateľov, kanál samotného Lazutina ďalších 314-tisíc.

Kto je tento samozvaný strážca poriadku, dnes 27-ročný chlapík, ktorý sa v detstve venoval futbalu? Je otcom malého syna a rodinu označuje za najdôležitejšiu. Nikdy sa nedotkol alkoholu. Je však naozaj hrdinom alebo skôr chuligánom, možno dokonca gangstrom, ktorý neznesie verejnú kritiku? A platí, že je napojený na Kremeľ?

Opilci, ktorým sa stavia do cesty, ho často urážajú pre jeho výzor. S bradou a v tmavej bunde pôsobí ako čečenský bojovník, v skutočnosti je synom polovičného Kurda a Gruzínca. S partiou mladých kamarátov – abstinentov a športovcov – zámerne obchádza vlakové stanice, stanice metra, parky, námestia a ďalšie verejné miesta, kde loví porušovateľov verejného poriadku. Konkrétne tých, čo fajčia, ale najmä pijú alkohol na verejnosti.

Ostrý konflikt je otázkou krátkeho času – čím viac podgurážených ľudí osloví, aby zahasili cigaretu alebo aby odložili či vyliali svoju fľašu, tým skôr sa nájde niekto, kto sa ostro ohradí. A kým Lazutin sa odvoláva na zákon o verejnom poriadku, zabávajúca sa protistrana má pocit, že sa stará do vecí, do ktorých ho nič nie je. Fajčiarov a pijanov navyše vytáča fakt, že ich pri tom snímajú kamery.

Pokojný dobráčisko alebo provokatér?

Lazutin si za roky činnosti svojho hnutia vypracoval solídne pravidlá fungovania – na miesto vždy prichádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie