Denník N

Rusom možno dovolia olympiádu pod neutrálnou vlajkou. Slovensko to podporuje, Ukrajina hrozí bojkotom

Vladimir Putin a šéf MOV Thomas Bach. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a šéf MOV Thomas Bach. Foto – TASR/AP

MOV naznačuje, že ruskí a bieloruskí športovci by sa mohli v Paríži 2024 zúčastniť na olympijských hrách, ak sa vzdajú národných symbolov. „Ruskí a bieloruskí športovci za vojnu vinu nenesú,“ tvrdí aj Slovenský olympijský a športový výbor.

Olympijské hry v Paríži sa uskutočnia o rok a pol, no už teraz sa začína diplomatická vojna, ktorá ich môže výrazne poznačiť. Hlavnou otázkou je, či by sa na nich mali zúčastniť aj ruskí a bieloruskí športovci po tom, čo Rusko s pomocou Bieloruska napadlo Ukrajinu a spôsobilo najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej.

Krátko po invázii Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil medzinárodným športovým federáciám, aby nepozývali ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné súťaže. Ako napísal v máji športový magazín Sports Illustrated, hlavným dôvodom bolo, že iné krajiny hrozili bojkotom týchto súťaží, ak tam budú aj ruskí športovci.

Športové federácie sa k tomu postavili rôzne, no všeobecne sa dá povedať, že v prípade tímových športov účasť Ruska a Bieloruska na turnajoch zakázali (MS v hokeji, MS vo futbale, európske futbalové poháre), u jednotlivcov to bolo rôzne. Niekde im dovolili súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Tento víkend takto vyhrala Australian Open bieloruská tenistka Aryna Sabalenková.

MOV ustupuje

Medzinárodný olympijský výbor teraz naznačuje, že na najbližšej olympiáde v Paríži v lete 2024 sa za podobných podmienok môžu športovci z Ruska a Bieloruska zúčastniť. To môže spôsobiť ešte vážne diplomatické trenice, keďže proti je nielen Ukrajina, ale aj niektorí jej najbližší spojenci.

MOV svoj postoj potvrdil minulý týždeň, keď vo vyhlásení uviedol, že by sa mali „preskúmať možnosti účasti športovcov za striktných podmienok“.

„Žiadnemu športovcovi by nemali zakázať súťažiť na základe jeho pasu,“ uviedlo MOV.

Podľa výboru by mohli Rusi a Bielorusi súťažiť ako neutrálni športovci a nijako by nemali naznačovať príslušnosť k svojmu štátu. Išlo by o niečo tvrdšie pravidlá, aké mali Rusi na olympiádach od roku 2016 pre štátom podporovaný doping. Naposledy v Pekingu mohli súťažiť pod vlajkou Ruského olympijského výboru, dresy mali stále ruské farby.

Zároveň MOV potvrdil, že žiadne športové podujatia by sa nemali usporiadať v Rusku a Bielorusku, nemali by sa na súťaže pozývať predstavitelia vlád týchto štátov a nemali by sa na turnajoch vyskytovať vlajky či znieť hymny týchto krajín.

O účasti ruských a bieloruských športovcov rozhodnuté nie je, no MOV jasne smeruje k tomu, že im dá zelenú. Kvalifikovať by sa mohli cez Ázijské hry, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roku.

Slovensko na strane MOV

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) tieto snahy MOV

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie