Denník N

ODOMYKÁME: Ak zvíťazia Rusi, budeme mať pokoj. Počúvali sme ľudí, ktorí chcú, aby Putin vyhral vojnu

Protesty proti obrannej dohode s USA boli plné ruských vlajok. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protesty proti obrannej dohode s USA boli plné ruských vlajok. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Prečítajte si o skupinovom rozhovore s tými, ktorí by dopriali výhru vo vojne Rusku. Ukázalo sa v ňom, že konflikt vnímajú najmä cez vlastné nepohodlie. Šestica expertov v odomknutom texte radí, ako s nimi hovoriť a či je možné ich presvedčiť.
  • Nebuďme ľahostajní, ale trpezliví a rozprávajme sa s ľuďmi, ktorí sa nechali pomýliť. Ak si myslíte, že tento text by malo čítať viac ľudí, pošlite im ho emailom alebo ho zdieľajte na sociálnej sieti – prístup k nemu sme výnimočne odomkli.  

V miestnosti sedí moderátor a osem respondentov, no jednu z účastníčok debaty počuť najviac. Často si berie slovo, pôsobí presvedčivo, jej názory sú vyhranené. Čo konkrétne hovorí?

Na Ukrajine žijú fašisti. Banderovci. Ukrajinský prezident v roku 2014 povedal, že „ruské deti budú žiť v pivniciach, nebudú chodiť do školy a zabijeme ich“. Rusi na Donbase boli zahnaní do kúta, prosili o mier, no namiesto toho ich vraždili.

Volodymyr Zelenskyj im mier v prezidentskej kampani sľuboval. „No otočil to na vojnu a začal podporovať fašistov, banderovcov, pohrobkov fašizmu. Tam sa zliezli z celého sveta. Z Kanady, z Argentíny, z Latinskej Ameriky,“ vysvetľuje, ako prišlo k vojne, ktorú rozpútalo Rusko útokom na svojho suseda.

Moderátor sa pokúša súvislý prúd slov zastaviť a položí žene otázku, ako si vysvetľuje, že Zelenskyj, ktorý podľa jej slov podporuje fašistov, má židovský pôvod.

„Lebo je hajzel, pre mňa osobne,“ reaguje rezolútne. „Peniaze sú preňho smerodajné, preňho ľudský život nič neznamená. Ja by som za takého človeka nebojovala.“ Počas dvojhodinovej diskusie sa opakovane stávalo

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie