Denník N

Fascinuje ma, že Babiš nevyhral

Andrej Babiš s manželkou Monikou po druhom kole volieb. Foto - Tomáš Hrivňák/Deník N
Andrej Babiš s manželkou Monikou po druhom kole volieb. Foto – Tomáš Hrivňák/Deník N

Keby som robil politický marketing pre slovenskú opozíciu, vojnovú tému by som si rozhodne nedal ujsť.

Vo chvíli, keď sa v Česku uzatvorili volebné miestnosti, som stál na vrchu Ostrý v nadmorskej výške 1293 metrov. Na slovenské pomery je to síce kopček, tu na Šumave je to však jeden z najvyšších vrcholov. Hlavne tam nie je signál, takže som nemohol sledovať priebežné volebné výsledky, čo bol hlavný dôvod výstupu. Už som mal volebného šialenstva plné zuby, a tak som sa radšej brodil v hmle hlbokým snehom. No aj tak som tomu neunikol, pretože hneď prvá dvojica, ktorá stúpala z údolia, výsledky nadšene oznamovala. Andrej Babiš je taký kontroverzný politik, že proti nemu volilo toľko ľudí ako nikdy predtým.

„Komu si to hodil?“ spýtal som sa ešte v piatok pred voľbami len tak zo žartu kamaráta, ktorého politickú orientáciu poznám veľmi dobre. „Tomu komunistovi,“ odpovedal ironicky a rovnako strašne dodal: „Dúfam, že sa mi to o päť rokov nestane.“ V druhom kole bolo na výber z dvoch komunistov a to veru tridsaťtri rokov od revolúcie nie je žiadne terno. Kamarát volil z núdze Pavla, aby to nevyhral Babiš. Z extrémne vysokého počtu hlasov pre Pavla, skoro 3,4 milióna, je zrejmé, že takýchto voličov bolo veľa. Lenže analytici a komentátori sa skôr stále dookola pýtajú, ako je možné, že 2,4 milióna ľudí volilo Babiša.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Petr Pavel

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie