Denník N

Vývoj bojov (340. deň): Rusi prevzali iniciatívu, ale platia za ňu veľkým počtom mŕtvych

Výsledok jedného z ruských útokov natočený z dronu. Foto - ukrajinská armáda
Výsledok jedného z ruských útokov natočený z dronu. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Aké sú dva scenáre ďalšieho vývoja.
  • Hrozba obkľúčenia Bachmutu je zas o niečo väčšia.
  • Pri Vuhledare útočníci zomierajú po vlnách.
  • V ruskej televízii sa vyhrážali Slovensku.
  • Mapy dňa – Vuhledar a Bachmut.
  • Videá dňa – bombardovanie Vuhledaru; boj pri Vuhledare; Terminatory v akcii – niečo je v neporiadku s hlavňami; nácvik boja v zákopoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 29. januára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Aké sú aktuálne scenáre. Zdá sa, že iniciatívu na fronte počas tejto zimy definitívne prevzala ruská armáda. Bachmut už nie je jediným miestom, kde sa snaží o zvrátenie situácie na bojisku. Ukrajinci sú pod tlakom na známych adresách, ale aj na miestach, odkiaľ ešte nedávno prichádzali povzbudivé správy o črtajúcich sa úspechoch. Do prvej kategórie patrí Bachmut, do druhej Kreminna, odkiaľ aj dnes ukrajinská armáda hlási odrazené ruské útoky namiesto vlastného progresu.

Sú dva základné scenáre toho, čo práve pozorujeme.

Pesimistický je, že prebieha len oťukávanie ukrajinských línií a treba čakať na väčšiu ruskú ofenzívu, pričom už ono oťukávanie Ukrajinci odrážajú iba s ťažkosťami. Veľký útok navyše pokojne môže prísť aj na úplne inom mieste a aktuálne boje slúžia iba na odlákanie pozornosti.

Podľa optimistického scenára má ukrajinský generálny štáb situáciu pod kontrolou a do obranných bitiek nasadzuje presne toľko vojakov, koľko stačí na zadržiavanie ruských útokov až do chvíle, keď budú Ukrajinci pripravení na svoju ofenzívu, na ktorú si šetria zálohy. V ideálnom prípade aj s pomocou sľúbených dodávok západných tankov a inej ťažkej techniky.

Isté sú dve veci. Ofenzíva príde. V súvislosti s Rusmi sa napríklad spomína 24. február, čo bude presne rok od začiatku invázie. To je však skôr nepravdepodobné. Zima je nadpriemerne teplá a koncom februára by už mohol väčší pokus o čokoľvek uviaznuť v bahne, ako sa to čiastočne stalo aj pred rokom. Navyše počas tejto vojny sa opakovane ukázalo, že symbolické dátumy nepriniesli nič podstatné.

Druhá istota je, že aktuálne útoky stoja Rusov novú vlnu veľmi ťažkých strát. Obzvlášť to platí o Vuhledare. Samozrejme, ťažké straty má aj ukrajinská armáda, je tu však rozdiel.

Pri Vuhledare útočníci zomierajú po vlnách. Vuhledar je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie