Denník N

Týždeň v zdraví: Čo je ľudské vedomie? Pomáha riadené dýchanie predýchať stres či úzkosť? Ako sa treba stravovať počas chrípky?

Ilustračné foto - TASR/dpa
Ilustračné foto – TASR/dpa

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • čo vieme o ľudskom vedomí a kam smeruje jeho výskum;
  • či riadené dýchanie pomáha zvládať stres a úzkosť;
  • čo (ne)treba jesť a piť, keď máme chrípku.

Vedomie bolo vždy tak trochu záhadou

Sme si vedomí, že ľudské vedomie možno vedome, ale skôr nevedome či podvedome považujeme za niečo „medzi nebom a nebesami“, až mysticky sa vymykajúce nášmu vedomému chápaniu zákonitostí fungovania človeka, sveta a všehomíra.

Patrí ľudské vedomie do skupiny „známych neznámych“ fenoménov, o ktorých síce vieme, ale zatiaľ nám nie je úplne jasné, ako fungujú? Dokážeme vedomie merať či opísať nejakými všeobecne akceptovateľnými biologickými, fyzikálnymi a inými parametrami?

Poďme pozdvihnúť naše povedomie o ľudskom vedomí, zhrňme známe fakty i niekoľko vybraných prístupov k vedeckej objektivizácii niečoho takého subjektívneho, ako je ľudské vedomie.

Vedci vedia – a aj to zrejme dlhodobo poháňa ich zvedavosť –, že fenomén vedomia je taký subjektívny, že je až takmer neprístupný vonkajšiemu objektívnemu skúmaniu. V záujme diagnostiky a liečby stavov bezvedomia, porúch vedomia a aj niektorých psychiatrických porúch sa vedecký výskum vedomia zameral na „nervové korelácie“, teda zmeny mozgovej aktivity.

Ak ľudské vedomie považujeme za komplexný jav uvedomovania si vlastného ja, zážitkov, vnemov a prežívania, môžeme definovať niekoľko odlišných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie