Denník N

Zabudnite na „autonómiu“. Európa potrebuje USA tak ako kedykoľvek predtým

Na archívnej snímke je nemecký kancelár Scholz pred tankom Leopard 2. Foto - TASR/AP
Na archívnej snímke je nemecký kancelár Scholz pred tankom Leopard 2. Foto – TASR/AP

Je dobré, že Scholz konečne daruje Ukrajine tanky, ale priznajme si, ako sa k tomu dopracoval.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Nemeckého kancelára Olafa Scholza minulý týždeň dosť zamestnávalo vysvetľovanie, že jeho značne oneskorený súhlas s dodávkami bojových tankov nemeckej výroby Ukrajine bol prípadovou štúdiou obozretného líderstva. Nepochybne ide o vítaný krok vpred pri pomoci Ukrajine, ktorá má tak väčšiu šancu poraziť ruských útočníkov. Ale dlhé a namáhavé rokovania medzi spojencami v NATO, ktoré viedli k tomuto zlomu, ponúkajú pre Európsku úniu a úlohu Nemecka v nej triezvejší záver.

Ide o to, že dnes, ako aj v dohľadnej budúcnosti zostáva Európa z hľadiska bezpečnosti úplne závislá od USA, čo je situácia, ktorá sa od studenej vojny nijako nezmenilo. Odvrátenou stranou tejto reality je, že pompézne predstavy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o európskej „autonómii“ zostávajú len snom, a preto je tieto nápady najlepšie odhodiť do odpadkového koša.

Až po vás

Príbeh, ktorý umožnil Scholzovi „oslobodiť Leopardy“, teda umožniť prepravu tankov Leopard 2 vyrobených v Nemecku na Ukrajinu je príbehom transatlantického napätia a frustrácie. Východné členské štáty NATO a EÚ – Poľsko a pobaltské štáty – presadzujú tieto dodávky už od leta. USA sa v posledných mesiacoch pripojili, ale Nemci sa až do minulého týždňa zdráhali.

Dôvodom bolo, že Scholz sa obával nielen toho, že vojna na Ukrajine môže prerásť do konfliktu medzi Ruskom a NATO, čo si nikto neželá, ale najmä toho, že Nemecko sa môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie