Denník N

Smer sa s Dankom pred voľbami spájať nebude, SNS sa snaží dohodnúť s komunistami a so socialistami

Foto - TASR
Foto – TASR

Je to politický idiotizmus, reaguje na snahu spájať SNS s komunistami zakladajúci člen SNS Anton Hrnko.

Predvolebné spájanie bude veľkou témou nasledujúcich týždňov. Snaží sa o to nielen bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, ale aj bývalý predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko. Spojencov hľadá v inej časti politického spektra ako Dzurinda – medzi malými stranami, ktoré sa snažia profilovať ako pronárodné; záujem prejavil aj o komunistickú stranu a socialistov.

Danko minulý týždeň začal rokovania o možnom predvolebnom bloku s Komunistickou stranou Slovenska, Národnou koalíciou a stranami Socialisti.sk a Patriot, ktorej predsedom je europoslanec Miroslav Radačovský.

Kým SNS sa v prieskumoch pohybuje okolo štyroch percent, všetky spomínané strany sú v prieskumoch hlboko pod hranicou zvoliteľnosti. Vo voľbách v roku 2020 Socialisti.sk získali 0,5 percenta, KSS nekandidovala a zástupcovia Národnej koalície do nich išli na kandidátke ĽSNS.

Rokovania sú len na začiatku, strany si majú do konca februára ujasniť, či chcú pokračovať ďalej – napríklad formou koalície alebo sa zhodnú na jednej spoločnej kandidátke. Smer, s ktorým by Danko takisto chcel spolupracovať, do koalície s SNS neplánuje ísť.

Spájanie SNS s komunistami kritizuje zakladajúci člen SNS a bývalý podpredseda strany Anton Hrnko, ktorý je momentálne poradcom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

„Je to politický idiotizmus,“ reaguje na Dankovu snahu. Takémuto kroku súčasného vedenia strany vraj nerozumie.

Denník N oslovil s otázkami o rokovaní s inými stranami aj Andreja Danka, no predseda SNS sa pre Denník N odmietol vyjadriť.

Pre Hospodárske noviny však uviedol, že chce spojiť malé strany, ktorých hlasy by vo voľbách mohli prepadnúť. Chce vytvoriť akýsi „slovenský opozičný blok“.

„SNS tým, že sa dotýka 5 percent, nemá problém aj menším lídrom umožniť byť na našej kandidátke alebo vytvoriť koalíciu,“ povedal pre HN.

Smer pôjde do volieb samostatne

Danko túži aj po spolupráci s lídrami opozície – k jednému rokovaciemu stolu chce dostať predsedu Smeru Roberta Fica a lídra Hlasu Petra Pellegriniho. Tieto tri strany by podľa Danka mohli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie