Denník N

Prv než budú muchy zase robiť dzzz

Líder opozičnej SDK Mikuláš Dzurinda 26. septembra 1998 reaguje na zverejnenie volebných výsledkov. Foto – TASR
Líder opozičnej SDK Mikuláš Dzurinda 26. septembra 1998 reaguje na zverejnenie volebných výsledkov. Foto – TASR

Historický exkurz by mohol slúžiť ako varovanie, ako expremiér niekedy narába s faktmi a drží slovo.

Mikuláš Dzurinda je rozporuplná postava. Na jednej strane má ako líder SDK a SDKÚ a premiér obrovskú zásluhu na tom, ako sa Slovensko po mečiarovskom období ekonomicky vzchopilo, vstúpilo do OECD, NATO i EÚ. Pri pohľade na vedenie krajiny hanbu vystriedala hrdosť.

Pamäť je milosrdná a s postupujúcim časom zatláča to negatívne a vyzdvihuje to pozitívne. Najmä na pozadí súčasnej politickej elity mohol Dzurinda čoraz viac pôsobiť ako oveľa schopnejší, racionálnejší a konsenzuálnejší líder z bájnych čias, keď sme vedeli, kde je náš cieľ, i to, ako ho dosiahnuť. Ktovie, možno keby nebolo figurálne umenie tak zúfalo zastarané, akým vraj je, možno by časom prišlo aj na diskusiu, či bájnemu hrdinovi predsa len nepostaviť sochu. Iste, negatív bol kopec, ale pozitíva ich ďaleko prevyšujú.

Lenže toho bájneho Dzurindu, ktorý sa nám občas otcovsky prihovoril z bruselského think-tanku, zrazu strieda Dzurinda, ktorý nám hneď vo svojich prvých mediálnych vystúpeniach pripomína, že je reálnou postavou, neveľmi odlišnou od tej spred dvadsiatich rokov. Stačila jedna tlačovka, pár rozhovorov, a človek má pocit, že nesleduje fénixa povstavšieho z popola, ale len reprízu nejakého starého programu.

Expremiér hovorí, že už zaplatil za svoje chyby. To nepochybne, ale možno by bolo dobré dodať aj to, čo za chyby to boli. Namiesto toho sme sa od Dzurindu dozvedeli, že o veciach, na ktoré novinári poukazujú, nič nevie, a podobne ako pred desaťročím ani dnes ho Gorila nezaujíma.

Kým túto časť minulosti ignoruje, v iných prípadoch fabuluje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikuláš Dzurinda

Komentáre

Teraz najčítanejšie