Denník N

Prečo islamisti zabíjajú v mešite a násilníci nekončia vo väzení? Politológ vysvetľuje pomery v Pakistane

Muž utešuje dieťa, ktoré prišlo o otca v bombovom útoku na mešitu v pakistanskom meste Pešávar. Foto: TASR/AP
Muž utešuje dieťa, ktoré prišlo o otca v bombovom útoku na mešitu v pakistanskom meste Pešávar. Foto: TASR/AP

Zabiť ženu a byť na slobode? V Pakistane sa to dá, ak vrahovi odpustí rodina obete, hovorí pakistanský politológ.

Koncom januára sa samovražedný bombový atentátnik odpálil v mešite v šiestom najľudnatejšom pakistanskom meste Pešávar. Útok si vyžiadal stovku obetí a dvesto zranených, pričom väčšina z nich boli policajti, ktorí sa v mešite modlili.

„Je za tým psychologický faktor,“ vysvetľuje politológ Raza Habib Raja, pôvodom z Pakistanu, ktorý pôsobí na Syracuse University v New Yorku.

Teroristi podľa neho vyznávajú tvrdý islamistický prístup a v krajine by chceli zaviesť šaríu. Hoci Pakistancom na náboženstve veľmi záleží, toto nechcú. Mnohí o náboženstve hovoria, ale podľa Raju ho nie všetci praktikujú. Nájdete im doma aj alkohol, ale dobre skrytý. Skôr im záleží na cti rodiny. A tá sa meria napríklad aj cez panenstvo ich dcér.

Rozprávame sa o:

  • vzťahu pakistanských teroristov s afganským Talibanom;
  • ako teroristi ovplyvňujú život bežných ľudí;
  • význame náboženstva v mestských a vidieckych komunitách;
  • detských manželstvách, násilí na ženách, vraždách zo cti a zákone, podľa ktorého vrahov aj násilníkov prepustia, ak im rodičia obetí odpustia.

Pakistanská odnož Talibanu Tehreek-e-Taliban-e-Pakistan (TTP) vystupňovala útoky od novembra minulého roku. Už došlo asi k desiatim útokom, ktoré si vyžiadali obete na životoch, a to najmä v radoch polície a armády. Aký odkaz chcú teroristi vyslať tým, že útočia na bezpečnostné zložky? 

Útočia na bezpečnostné zložky, pretože to má psychologický faktor. Po prvé, neútočia na bežných ľudí, teda aspoň zatiaľ. Ale tým, že útočia na bezpečnostné zložky, vysielajú bežným ľuďom signál: Nie, neútočíme na vás, útočíme na políciu. Lenže, po druhé, ak bezpečnostné zložky, ktoré sú zodpovedné za ochranu bežných ľudí, sú napadnuté niekoľkokrát po sebe, tak faktor strachu sa stupňuje. A po tretie, rovnako ako na bežnú populáciu tým tlačia na vládu, pretože oslabujú bezpečnostné zložky, ktoré by proti nim mali bojovať.

Lenže tentoraz to bol útok na mešitu.

Áno, plnú policajtov. Väčšina ľudí, ktorí v tej mešite boli, bola z radov bezpečnostných zložiek. Takže to bolo skôr o tom, aby našli miesto s najväčšou koncentráciou policajtov. A to bola práve mešita. Ďalšia vec je, že nikomu by nenapadlo, že takéto niečo sa stane v mešite, takže na ich strane bol aj faktor prekvapenia.

TTP sú stúpenci tvrdej islamistickej ideológie. Ako môžu zaútočiť na sväté miesto?

Nie je to nič nové. Už sa to stalo, v minulosti zaútočili na svätyne. Keď máte tento tvrdý islamistický prístup, poviete si, že je v poriadku z času na čas zaútočiť na svätyňu, pretože sledujete vyšší cieľ, ktorým si ten akt ospravedlníte. Je to obyčajná kalkulácia, keď si povedia, že ich cieľ je ušľachtilý, takže cesta k nemu je ospravedlnená. Účel svätí prostriedky.

Samovražedný bombový útok v pakistanskom Pešávare si vyžiadal minimálne sto obetí a ďalších približne dvesto zranených. Foto: TASR/AP
Samovražedný bombový útok v pakistanskom Pešávare si vyžiadal minimálne sto obetí a ďalších približne dvesto zranených. Foto: TASR/AP

Dokonca ešte aj afganský Taliban ten útok odsúdil, pretože to bolo v mešite.

Bez ohľadu na to, aký brutálny je afganský Taliban

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie