Denník N

Jazyk je bariérou, priame styky pomáhajú. Čo hovorí nový výskum o vzťahu Slovákov a Maďarov

Fanúšikovia DAC v máji 2014. Foto - TASR
Fanúšikovia DAC v máji 2014. Foto – TASR

Priame styky medzi Maďarmi žijúcimi na Slovensku a Slovákmi pomáhajú znižovať predsudky, ale vzájomnú dôveru automaticky neprehlbujú, vyplýva zo štúdie psychológov Slovenskej akadémie vied.

Vzťahy medzi Maďarmi, ktorí žijú na Slovensku, a slovenskou väčšinou patria medzi málo skúmané oblasti, ale nová štúdia priniesla dôležité zistenia. Spolužitie Maďarov a Slovákov na Slovensku je podľa jej autorov momentálne skôr pozitívne, aj keď existujú oblasti, v ktorých sa ešte stále vytvára napätie a nedôvera.

Štúdia vyšla v decembri v sociologickom časopise Maďarskej akadémie vied Intersections, jej autormi sú Dóra Kanyicska Belán (ktorá v súčasnosti už v SAV nepracuje) a Miroslav Popper z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. Vychádza z premisy, že maďarsko-slovenské vzťahy nikdy neboli bezkonfliktné.

Autori spomínajú zákon z roku 2019, ktorý na Slovensku zakazoval spievať hymny cudzích štátov bez prítomnosti oficiálnej štátnej delegácie. Odvolávajú sa aj na výskum z roku 2009, ktorý ukázal, že negatívny postoj Slovákov k Maďarom na Slovensku sa vzťahuje na vyjadrovanie ich identity, najmä na používanie jazyka.

Medzi Slovenskom a Maďarskom

Miroslav Popper vraví, že skúmanie vzťahov medzi rôznymi skupinami patrí medzi kľúčové témy Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. Cieľom je zmenšovať predsudky a negatívne postoje.

„Keďže najpočetnejšou menšinou na Slovensku je maďarská, vzťahy s nimi si oprávnene zaslúžia našu pozornosť,“ hovorí Popper. „Výskumy, ktoré sa týmito vzťahmi zaoberali, sú zväčša staršieho dáta a skôr sociologické. Chceli sme ich preto doplniť o aktuálny psychologický pohľad s dôrazom na postoje a predsudky.“

Štúdia podčiarkuje, že Maďari na Slovensku majú silnú identitu a pocit spolupatričnosti. Prejavuje sa to v regionálnej a celoštátnej politike, ale aj v bohatej štruktúre maďarských inštitúcií, ktoré podporujú slovenské i maďarské zdroje. Príslušníci menšiny majú podľa starších výskumov dvojakú identitu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie