Denník N

Vývoj bojov (342. deň): Po tankoch sa spomínajú lietadlá, prekvapujúco aj francúzske Mirage 2000

Mirage 2000C. Foto - Flickr/Johnoson Barros
Mirage 2000C. Foto – Flickr/Johnoson Barros

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ako by Mirage 2000 obstála proti ruským lietadlám.
  • Pri Bachmute a Vuhledare žiadne zásadné zmeny, nedá sa vylúčiť ruský útok pri Kreminnej.
  • Ukrajinci dostanú modernejšie vozidlá Bradley, ako sa pôvodne predpokladalo.
  • Human Rights Watch kritizuje Ukrajinu za používanie zakázaných mín.
  • Graf dňa – Rusi za január dobyli územie veľké ako okres Topoľčany.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – boj v ruskom zákope; ruský postup pri Vuhledare; reportáž o ukrajinských pilotoch; ruské zábery z dobytej Kliščijivky; ako rýchlo dokáže strieľať nemecká húfnica PzH 2000; Rusi prišli o 40 až 50 percent výsadkárov. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 31. januára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ukrajinci chcú francúzske lietadlá Mirage 2000. Jedna ešte nedávno neprekročiteľná hranica padla rozhodnutím o dodávkach západných tankov na Ukrajinu. Vzápätí sa začalo hlasnejšie hovoriť o bojových lietadlách, o ktoré Ukrajinci prosia už dlho, pretože ich letectvo je vyzbrojené zastaranou exsovietskou technikou.

Najhlasnejšie sa hovorí o amerických lietadlách F-16 a prekvapujúco aj o francúzskych Mirage 2000. Záujem o ne má ukrajinské letectvo a Emmanuele Macron povedal: „V princípe nič nie je vylúčené.“ Podmienkou je, že by nemohli byť použité na eskaláciu, teda na útok proti ruskému územiu. Aj Poliaci o prípadnom dodaní svojich F-16 hovoria, že sa o ňom dá diskutovať, ale len na základe dohody v NATO. Oni sami sa určite nevzdajú najmodernejšieho typu vo svojej výzbroji.

Výhodou F-16 je, že sú dostupné vo vyšších stovkách. Západoeurópske letectvá z nich prechádzajú na modernejšie F-35 a stále veľa ich má americké letectvo. Holanďania dodanie svojich starších, ale priebežne modernizovaných F-16 pripustili. V istom zmysle je zaujímavejší ukrajinský záujem o Mirage 2000, pretože je prekvapujúcejší. Tak Macronovou reakciou, ako aj samotnou voľbou typu.

Ako by obstáli proti najnovším ruským. Mirage aj F-16 vznikli ako lietadlá takzvanej štvrtej generácie. Ich náprotivkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie