Denník N

Hvoreckého knižnica: Peripheral. Zrážka dvoch budúcností

Vizuál k seriálu Peripheral a obálka románu Williama Gibsona. Foto - HBO
Vizuál k seriálu Peripheral a obálka románu Williama Gibsona. Foto – HBO

Tvorcovia Westworldu sfilmovali Williama Gibsona.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hlavný poradca bývalého britského premiéra Borisa Johnsona a jeden z lídrov kampane za brexit si v januári 2020 zaželal, aby „čudáci ako z románov Williama Gibsona“ rozvrátili anglickú verejnú správu.

Súčasným sci-fi spisovateľom sa nestáva často, aby sa na nich odvolávali politickí lídri, zvlášť nie pri volaní po populistickej vzbure. Lenže Gibson dávno nie je iba literárny fenomén. Jeho fikcie inšpirujú programátorov aj vedcov, medzi jeho spolupracovníkov patria Bono či Peter Gabriel, na základe jeho próz vznikli opery a počítačové hry.

S meškaním štyroch desaťročí preniká na Slovensko. Minulý rok konečne vyšiel prelomový spisovateľov debut Neuromancer a zakrátko aj pokračovanie Count Zero nešťastne nazvané Nulák.

Gibson je medzičasom sedemdesiatnik a globálna osobnosť popkultúry. Na Twitteri ho sleduje skoro tristotisíc užívateľov. Do britskej metropoly pravidelne prichádza od polovice osemdesiatych rokov a pozorným zrakom sleduje jej premeny.

Futuristický technotriler

Tvorca pojmu kyberpriestor a literárny vizionár digitálneho veku sa po viacerých knihách zo súčasnosti a zbierke esejí napokon vrátil ku koreňom, k fantastike. Svoj jedenásty román The Peripheral (2014, česky ako Médium, Laser books, 2020), umiestnil aj do Londýna roku 2136.

Teraz podľa knihy vznikol seriál na Amazon Prime s hviezdnym obsadením, ktorý sa odohráva v roku 2099. Budúcnosť prichádza rýchlejšie, než si ju vedia autori science fiction predstaviť. Druhá dejová línia vo vidieckej Amerike sa začína už o sedemdesiat rokov skôr, takmer v našej súčasnosti. Dve také vzdialené reality sa osudovo pretnú. Ako je to možné? Odpoveď poskytuje strhujúci nápad, ktorý Gibson rozvinul na prvotriedny futuristický technotriler.

Vďaka prudkému rozvoju kvantových počítačov koncom 21. storočia sa oligarchovia zabávajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hvoreckého knižnica

Knihy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie